Előkerült egy dokumentum: hatósági vizsgálat indulhat a választási visszaélések ügyében

A Magyar Szocialista Párt írásbeli kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a választásokat lebonyolító Nemzeti Választási Iroda (NVI) és annak elnöke, Pálffy Ilona szerintük törvénysértő tevékenységével kapcsolatban.

A szocialisták azt kifogásolták, hogy az NVI számítógépes rendszerének működtetése közben hanyagul, sőt a törvényi kötelezettségének eleget nem téve járt el.

A Tóbiás József, korábbi pártelnök által 2018.04.11-én szignált beadvány kifogásolta azt is, hogy hiába kértek magyarázatot az NVI elnökétől az április 8-i fennakadások tisztázása érdekében, a Pálffyék a pártot válaszra sem méltatták a választási irodánál.

Választási számmisztika

A beadványban az ominózus névjegyzék-anomáliát is számon kérik az NVI-n. Emlékezetes, hogy az NVI honlapján este fél hétkor még 7875 ezer, majd hét órakor már 7979 ezer választópolgár szerepelt a választási névjegyzékben.

„Az átállást követően – az interneten is terjedő képernyőmentések és tárolt html-oldalak alapján – kiderült, hogy az átállított oldalon 2018. április 8-án napon belüli különböző időpontokban egymástól eltérő névjegyzéki adatok kerültek feltüntetésre, illetve a szavazás napján későbbi időpontban a korábbi időpontban feltüntetett részvételi adatoknál jelentős mértékben alacsonyabb tény részvételi adatok kerültek feltüntetésre.”

 

Mint a szocialisták beadványukban írták, az NVI hallgatása azon túl, hogy „beszédes”, ez a magatartás törvényt is sért.

A választás három napja lezárult, mégis – mint írják:

„Nem tudjuk, nem tudhatjuk, miként alakult a választópolgárok pontos száma, mivel teljesen eltérő adatok jelentek meg a választási honlapon.”

A választási honlap körüli visszásságok – a szocialisták szerint – különösebb kifejtést nem igényelnek, hiszen mint a beadványban írják: „tényszerű, hogy a honlap csődöt mondott, és a helyette beállított honlap igen kevés információt szolgáltatott és szolgáltat jelenleg is a választópolgárok számára.”

Az anomáliák további tisztázása érdekében az MSZP 2018. április 10-én tájékoztatást kért az NVI-től, kikérte az informatikai rendszer átállításával kapcsolatos eljárási dokumentumokat (szabályzatokat, jegyzőkönyveket, határozatokat), az átállított rendszer zárt működését igazoló dokumentumokat, valamint kérte azokat a dokumentumokat, amelyek tartalmazták az átállás előtt és után a rendszerben a tranzakciós és az üzemeltetési tevékenységekkel kapcsolatos logok (elektronikus naplófájlok) közhitelességét igazoló eljárási és műszaki szabályokat – magyarul minden fellelhető adattöredéket megpróbálnak kikényszeríteni az NVI-től.

Tisztázni kell

A sajtóhírek, illetve egyedi beszámolók is egybehangzóak, hogy azokban az időszakokban történhettek, illetve történtek visszaélés gyanús események, amikor a választások tisztaságát biztosító honlap nem volt elérhető.

A beadványban a szocialisták kifogásolják, hogy éppen a leállás óráiban: „egyes választókörzetekben „furcsa” szavazatszámlálások zajlottak, valamint a korábbi gyakorlattól eltérő módon történt a szavazóköri eredmény rögzítése a központi rendszer számára.”

A választási csalások kizárása érdekében éppen az NVI érdeke lenne az általunk feltett kérdésekre adandó korrekt szakmai válaszok sora, mert jelenleg az NVI elnökétől a sajtóban elhangzottak nem meggyőző erejűek arra nézve, hogy senki nem manipulálta (az adatbázisokat).

Azt is ki kellene zárni, hogy nem csupán nem manipulálták, de nem is manipulálhatták az adatbázist és ennek eredményeként a szavazatszámolásról készített jegyzőkönyvek befolyástól mentesen kerültek a szavazat-összesítés eredményeként nyilvánosságra.” – folytatja a beadvány.

Hozzátették, ha az NVI elnöke nem nem tisztázza és nem alapozza meg a felmerült informatikai problémákkal kapcsolatos álláspontját, s ez már önmagában sérti a választási eljárás legfőbb alapelveit – a választás tisztaságát, valamint az eljárás nyilvánosságát. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy „bár lehet a törvényeknek megfelelő választást lebonyolítani, azonban a választások legitimitásához szükséges bizalmi tényező érvényesülése hiányában a megválasztott testületek mégsem rendelkeznének a választópolgárok által elismert felhatalmazással.

Szerintük azzal, hogy az NVI elnöke a Nemzeti Választási Iroda által kezelt adatok kiadását meggátolta,

„sérült a választások törvényességéhez kapcsolódó választópolgári közbizalom.”

A teljes beadvány teljes szövege – Facebook-barát formátumban-  itt elérhető (kattintson!).

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!