A Vatikán gyermekpornó miatt büntetné egy diplomatáját

Ő lehet az első olyan vádlott a vatikáni bíróság előtt, aki gyerekek terhére elkövetett bűncselekmények miatt ül majd a vádlottak padjára.

A vatikáni rendőrség nagy mennyiségű gyermekpornó birtoklása és terjesztése miatt őrizetbe vett szombaton egy nyugalmazott szentszéki diplomatát, aki korábban a Vatikán egyesült államokbeli nagykövetségén teljesített szolgálatot. Carlo Alberto Capellát a per kezdetéig előzetes letartóztatásba helyezték.

A Vatikán szűkszavú közleményében tájékoztatott a főpap elleni intézkedésről. Nincsenek benne részletek arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják. Capellát tavaly szeptemberben hívtak vissza washingtoni kiküldetéséből, miután az amerikai külügyminisztérium egy hónappal korábban arról értesítette a szentszéket, hogy feltehetően megsérthette a gyermekpornográfiát büntető törvényeket.

Az amerikai hatóságok kérték Capella diplomáciai jogi mentességének feloldását, hogy felelősségre vonhassák, de a Vatikán ebbe nem egyezett bele, és saját hatáskörében indított ellene vizsgálatot.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!