A Nobel-békedíjas nőjogi harcos először látogatott hazájába az ellene elkövetett merénylet óta

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa. Malala Juszufzai azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után Pakisztánban fog letelepedni.

Malala Juszafzai, a ma 20 éves egyetemista köszönetet mondott a pakisztáni vezetőknek a katonai helikopterért, amely a hétvégén elszállította az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben lévő szülővárosába, Mingorába.

A négynapos látogatás után Twitter-oldalán azt írta, hogy számára „ez a világon a legszebb hely”.

Hétfőn Mahmudul Hasszan, Malala Juszafzai nagybátyja azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy unokahúga „kellemes és emlékezetes élményekkel távozik Pakisztánból, de visszatér Angliába, mert ott akarja befejezni a tanulmányait”.

Malala már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok 2012-ben követtek el ellene merényletet: fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!