Ez lesz Rogán utolsó dobása? Svájci számlán kötött ki a pénz!

forrás: nepszava.hu

Ugyan Rogán Antalt a helikopteres bulija óta szinte eldugták a közvélemény elől, azért derülnek ki róla hírek. Most éppen az Európai Csalás Elleni Hivatal nyomoz egy hozzá köthető ügyben, amelyben osztalék címén svájci bankszámlán landolt a pénz.

A mindenhez (is) értő miniszterről 2016 nyarán derült ki, hogy egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója Csik Balázs és Lengyel Csaba társaságában, akik a annak a Hunguard Kft.-nek a látható tulajdonosai, akik jelentős támogatásokat és megrendeléseket kaptak a Fidesz kormánytól. „Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt három évben olyan elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésében és szabadalmi bejegyzésében vehettem részt, amely értéket teremt.” – nyilatkozta akkor, elismerve a részvételét. nehéz is lett volna ezt tagadni, hiszen a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (­WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között a lakcíme alapján pontosan azonosítható Rogán Antal – mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója.

Igaz, a magyar kérelemben Rogán neve már csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult viszont nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A találmány nemzetközi kérelmében ellenben Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is. E mellett az is szokatlan a magyar kérelemben, hogy itt a feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel. Úgy tűnik, hogy az egész innováció hátterében is, egy Profiltrade nevű cég állt,  honlapjuk szerint a MobilSign-technológia kidolgozásához még uniós pénzt is kaptak, az Új Széchenyi Terv keretein belül 256 800 000 forintot támogatás érkezett hozzájuk.

Bár a cég nem muzsikált túl jól a EU-s támogatások ellenére sem (összesen 965,4 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kaptak),  2015 tavaszán a tulajdonosok 41 millió forint osztalék kiosztása mellett döntöttek, amit Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára. Ezt a céget pedig pontosan ilyen célra találták ki, kihasználva a svájci törvényeket, a rajtuk keresztül futtatott pénzekről semmilyen részlet nem derülhet ki a nyilvánosság számára. Így, ennek a 41 millió forintnak a sorsa innentől kezdve mindenki előtt titok. 

Csak hogy fokozzuk a kavarodást, ma már nem a három bejegyzett személy, Rogán Antal, Csik Balázs és Lengyel Csaba a jogosult, mert ezt a jogot eladták egy Pozsgai Petra nevű hölgy tulajdonában álló MobilSign Kft.-nek. Szépség a történetben, hogy ennek a cégnek a  tulajdonosa még két hónappal a vásárlás előtt Csík és Lengyel volt, Pozsgai pedig Csíkkal együtt volt tulajdonos a már említett Profiltrade-ben. Mindenesetre, a MobilSign Kft. megszerezve a jogokat, gyorsan kifizetett Rogánnak 25 millió forintot, a találmány hasznosítását honorálandó.

Ne kérdezzék, hogy mindez a kavarás miért szükséges. Azt gondolnánk, ha minden rendben van, és tisztességes az ügymenet, akkor nincs szükség ilyen adás-vételekre, akkor nincs szükség beiktatni egy adóparadicsomnak ismert svájci kantonban bejegyzett céget. Kormányváltás után, valószínűleg Rogánnak is válaszolnia kell egy-két kérdésre ezzel kapcsolatban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!