Egy bátor büntetőbíró eljárást indított Handó Tünde ellen – az ítélet megdöbbentő

Darák Péter, a Legfelsõbb Bíróság (LB) helyébe lépõ Kúria elnöke és Handó Tünde, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke (j) leteszi a hivatali esküt a Parlamentben, miután a két új vezetõt megválasztotta az Országgyûlés. Balra Schmitt Pál köztársasági elnök, jobbra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes. Mindkettejük megbízatása kilenc évre szól. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bíróság elé vitték a Fidesz által 2012-ben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezett Handó Tündét. Handó ellen az elismert büntetőbíró, Vasvári Csaba indított eljárást arra hivatkozva, hogy az OBH elnöke önkényesen válogat a bírók között.

Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKMB) helyt adott vasvárinak, és Handó tevékenységét jogellenesnek nevezte. Az ítélet nem jogerős.

Vasvári nem csak az OBH elnöke ellen indított eljárást – írja a hvg.hu – a perbe behívta a fővárosi ítélőtábla elnökét is, arra hivatkozva, hogy asszisztál Handó önkényes gyakorlatához. Vele szemben megszüntették a pert, azonban Handó Tünde ügye tovább zajlott.

A lap szerint: „A per a szereplői miatt különösen pikáns: a Pesti Központi Kerületi Bíróságon amúgy nagy horderejű ügyeket tárgyaló – például az UD Zrt.-s megfigyelési ügyben Szilvásy György egykori titokminiszter felmentő ítéletét meghozó – Vasvárit tavaly nyáron még kitüntette Handó a címzetes törvényszéki bírói címmel. Munkája szakmai elismerése sem volt azonban elég ahhoz, hogy – két olyan bírósági pályázat után, ahol papíron rendre az első helyen végzett – ő legyen a befutó a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára kiírt tenderen.”

A lap információi szerint a büntetőbíró azért indított lejárást, mert Handó rendre eredménytelennek hirdette meg azokat a pályázatokat, melyeken Vasvári elindult, közben pedig mégis új pályázatot hirdettek ugyanarra az ítélőtáblai posztra – amikor azokon is elindult, akkor azokat is eredménytelennek hirdette az OBH elnöke azzal az indoklással, hogy: „munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették az álláshely betöltését”.

Vasvári – kollégái szerint – autonóm személyiség, ezért gyanítható, hogy személye azért terhes az OBH-nak, mert a kézivezérelt bíróságok ideájába nem fér bele.

A per elején, keresetlevelében Vasvári így fogalmazott: „Az OBH elnöke a jogait a társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja, pontosan úgy, melynek megakadályozására az Alkotmánybíróság is törekedett.” Vasvári azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze Handót a korábban eredménytelenné nyilvánított pályázatok érdemi elbírálására.

A nem jogerős ítélet ismertetésekor a BKMB-n elhangzottak Vasvárinak adtak igazat: „ha az eredménytelenné nyilvánítás után egy hónapon belül egy új pályázatot írtak ki, egyértelműen alátámasztja a joggal való visszaélést”. 

Hogy a bíróságok központi igazgatása miatt csorbult-e a bírói függetlenség intézménye, ennek lesz próbája az, hogy vajon felelősségre fogják-e vonni a kormány által kinevezett OBH elnököt?

Ezt nem tudni, de eljutottunk odáig, hogy a bíróság kimondta: Handó Tünde az OBH elnökeként egyértelműen visszaélt a jogkörével.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!