Óriási botrány robbant ki – magas pozíciójú magyar politikusok is érintettek lehetnek

Talán már közhely, hogy az Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek hogyan vásárolnak kastélyokat, hogyan újítják azokat fel uniós pénzből, megtolva jókora adókedvezményekkel.

A József nádor téren lévő Postabank-székházat a 2015. szeptemberében megvette az AMX Nador House Kft, amelynek egyik tulajdonosa pedig az a BDPST Zrt., aminek cégbírósági bejegyzéséhez Tiborcz fizette be a 100 ezer forintos illetéket. A bank melletti Nemzetgazdasági Minisztérium pedig, hogy, hogy nem, rövidesen a Várba költözik. Azonban az épület már nem Tiborcék tulajdonában van, azt eladták jordán üzletembernek, bizonyos Ammar M. A. Abu Namousnak. Ő pedig gyorsan átnevezte az AMX Nador nevű társaságot Pharaon-Kappa Befektetési és Tanácsadó Kft.-vé.

Igen, ez a Pharaon, az a Pharaon, aki ugyan már nincs az élők sorában, de a Forbes magazin még életében,2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta az FBI által is körözött Pharaont. Sok furcsaság volt Magyarországi tevékenysége körül is, úgy vett ingatlant a miniszterelnök háza mellett, hogy nemzetközi körözési listán volt, a magyar hatóságok ennek ellenére nem találták, mert valamilyen furcsa oknál fogva más néven keresték.

A most kiszivárgott információk amelyek a Magyar Nemzet tulajdonába jutottak, egészen új színezetet adnak nem csak ennek, hanem még jó néhány, az elmúlt években egymástól függetlennek tűnő hírnek. A lap információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki valószínűleg kulcsszerepet játszott a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában. A férfit más okból a magyar hatóságok is keresik, és bár az amerikaiak jelezték többször, hogy náluk van, nem utaztak oda kihallgatni.

Az FBI-nak az a gyanúja, hogy az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel, alkalmanként néhány millió eurós összegben, majd aztán a futárok arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vigyék külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra.

A gyanú szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva hozták vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle. Az amerikai hatóságokat azért is zavarja ez az illegális pénzügyi megoldás, mert a nemzetközi terrorizmust is ezen a csatornán keresztül finanszírozzák. Közben, bár az amerikaiak az információk alapján kértek konkrét nyomozati cselekményt is a magyar kollégáktól, ők azt mondták, nincs itt semm i látni való, ők bizony nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

Eközben, az USA-ból származó információk szólnak arról is, hogy a bandának másik két tagja, 5-6 millió eurós összegben csempésztek ki Magyarországról pénzeket, amiket üres bécsi lakásokban helyeztek el, a megbízó utasításainak megfelelően.

Eközben, idén tavasszal csalás és pénzmosás elkövetésével vádolt magyar állampolgárok  kiadatását indítványozta az Egyesült Államoknak  a Fővárosi Főügyészség. Példa nélküli módon azonban, az Igazságügyi Minisztérium megvétózta a kiadatást a jogerős bírósági döntés ellenére.

Ennek fényében, vajon mit akart Orbán mondani Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén 2015-ben, amikor azt a kijelentést tette: „ha önök egy hotelt akarnak kivenni Budapesten, akkor a leginkább arab tulajdonban lévő hotelben tudnak megszállni”, „Szeretnénk, ha önök beleépülnének a magyar gazdaságba”?

Csak remélni tudjuk, hogy ebben a botrányban nem érintettek hazánk politikai elitjének tagjai, csak szimpla bűnözőkről van szó.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!