Kemény vád: Az amerikai tábornok szerint az oroszok fegyverzik a tálibokat

John Nicholson tábornok exkluzív interjút adott a BBC-nek. Ebből kiderült, hogy az amerikai hírszerzés legújabb értesülései szerint az oroszok támogatják és fegyvert is szállítanak azoknak a táliboknak, akikkel a szovjet időkben harcoltak.

A tálibokat a nyolcvanas években az Egyesült Államok fegyverezte fel Pakisztánban, ahonnan Afganisztánba érkezve fontos szerepet játszottak az oroszbarát rendszer megdöntésében.

Hatalomra kerülve viszont szembefordultak az Egyesült Államokkal is. Oszama bin Laden és az al-Kaida vezérkara Afganisztánban dolgozta ki a szeptember 11-i terrortámadás tervét.

Maga John Nicholson tábornok is majdnem az áldozatok közé került, hiszen az egyik eltérített repülőgép a Pentagont vette célba Washingtonban. John Nicholson akkor az Amerikai Hadügyminisztériumban dolgozott, és kevésen múlt, hogy életben maradt.

Állítása szerint az amerikai hírszerzésnek adatai vannak arról, hogy az oroszok Tádzsikisztánon keresztül fegyvereket szállítanak a táliboknak, akik egyre erősebbek Afganisztánban.

A demokratikus rendszer csakis az amerikaiak fegyveres támogatásával képes fenntartani magát és a hatalma jórészt a fővárosra, Kabulra korlátozódik – tudósít a BBC.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!