Ezzel a trükkel jut havi több millióhoz az ember, ha fideszes

Szatmáry Kristóf // Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szatmáry Kristóf a testet öltött magyar abszurd. A Fidesz országgyűlési képviselője nemrégiben még azzal tört be a köztudatba, hogy családi vállalkozásként üzemeltetett boltocskájában nem adott blokkot a vásárlások után, no meg feketén alkalmaztak embereket. Előbb letagadta, hogy köze lenne az üzlethez, majd inkább ráhúzta az egész családra a balhét – mondván, az üzlet családi vállalkozás. A vállalkozásból a botrányok után kimenekült. Micsoda figura!

A helyzet abszurditása abban van, hogy ez az ember a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos.

Hosszú évekig nem is nagyon lehetett az országos médiában hallani Szatmáry nevét, az egyhangú unalmas szürkeséget azonban most megtörte friss ügyével, a fideszes képviselő olyan pénzekhez is hozzájut, ami a törvény szerint nem jár neki.

Szatmáry igazi nagypályás pozícióhalmozó. Bár például pénzügyi végzettsége nincs, a több iparkamara vezető testületében is pozíciót betöltő képviselő az MKB nyugdíj-, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárának elnökeként is tevékenykedik, ráadásul utóbbiért több millió forintnyi jövedelmet könyvelhet el magának. Bónuszként erre még jön egy évi 3 milliós költségvetési keret is.

Elnöki ügy

A korábban az MKB tulajdonába került Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár legfőbb vezető testületébe, az igazgatótanácsba Szatmáryt 2016-ban választották meg, sőt ott rögtön elnök is lett. (Az MKB egyébként állami tulajdonból tavaly nyáron került a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonban álló Konzum Befektetési Alapkezelőhöz.)

A képviselő eddig titkolt jövedelmét a 24.hu tárta fel. A lap azt írja, hogy Szatmáry nyilvánosan lemondott az igazgatótanácsi elnökként őt megillető tiszteletdíjról, ami – kapaszkodjanak meg – havi 20 ezer forint.

Kiderült azonban, hogy e nemes gesztus sem volt őszinte, a 24.hu szerint a pénztár közgyűlése új döntést hozott az igazgatótanács elnökének javadalmazásáról.

Szatmáryt megillette például:

  • reprezentációs kiadásokra 2016-ban 1 milliós keret,
  • céges mobil, laptoppal, előfizetéssel,
  • és ha véletlenül saját autójával kényszerül a pénztár ügyeit intézni, akkor teljes költségtérítést (parkolás, üzemagyag stb.) kap,

Aztán ősszel tovább bővült a lista

  • A pénztárral szerződött taxicéggel szervezett utazásait elszámolják,
  • azért biztos ami biztos, ha kér, akkor kap egy 12 milliós luxusautót,
  • tiszteletdíját pedig megemelték havi 1 millióra.

A 24.hu írja, hogy „a parlamenti képviselői munka összeegyeztethetetlen például gazdasági tisztséggel, megbízatással, ezért a képviselő keresőfoglalkozást nem folytathat és egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el.” Azaz tiszteletdíjat Szatmáry nem vehet fel.

A közgyűlési határozatokból az derült ki, hogy Szatmáry – bár nem vehetné fel a havi 1 milliós tiszteletdíját, de kitalálták, hogya pénztár a javára ugyanekkora értékben biztosítást köthet. Kész a trükk!

Szatmáry ezeket a bevételeket – valamilyen okból – elfelejtette feltüntetni képviselői vagyonnyilatkozatában. (Abban csak az országgyűlési képviselőségért járó 224 ezer forint mellett a miniszteri biztosként felvett havi 748 ezer forintot említi)

A Fidesz az ügy kapcsán csak annyit közölt a lappal: Szatmáry vagyonnyilatkozatában foglaltak megfelelnek a valóságnak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!