Egy rejtélyes, titkos megbízásokat végrehajtó csoport különös elszólást tett: a Fideszig vezethetnek a szálak?

Fotó: Vajda József/Népszava

Míg Magyarországot a hamarosan következő országgyűlési választások kampánya tartja izgalomban, addig az USA-ban a már lezajlott elnökválasztás körüli botrányok hullámai csapnak magasra. A két történet között úgy tűnik, semmilyen összefüggés sincs, két teljesen különböző sztori, különböző ország, különböző szereplők. Azonban lehetséges, hogy mostanra egy mára híresből hírhedté váló szervezet mindkét helyen szerepet kapott.

A Cambridge Analytica, rövidítve CA nevű cég azzal lett híres, hogy állítása szerint ő nyerte meg az elnökválasztást Trumpnak. A módszer elég összetett, a lényege, hogy nagyon sok emberről gyűjtenek be nagyon sok információt, ebből következtetnek viselkedésmintákra, érdeklődési körökre, pszichológiai profilokat állítanak fel, majd a választások során mindenkinek olyan hirdetéseket közvetítenek az internetes felületeken, amik kimondottan őket célozza meg. A most kirobbant botrány arról szól, hogy vajon jogszerűen gyűjtöttek-e információt, és azokat használták-e az USA törvényeibe ütköző módon.

A Migration Aid olyan közösségi kezdeményezés, amely a Magyarországra érkező menedékkérők segítésére alakult. A tevékenységeik koordinálására létrehozták a Migration Aid International non-profit szervezetet, amelynek munkáját a www.migaid.org oldalon lehet követni. Természetesen ez a Fidesz bevándorlás ellenes kampány témája közepette ez ördögien gonosz tevékenység, amelyről most Bayer Zsolt lerántotta a leplet, hangfelvételeket mutatott be, melyek bizonyítják, hogy a Soros által pénzelt szervezet milyen illegális dolgokat művel.

A szervezet egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bayer informátora, akivel találkoztak, már az elején gyanús volt, izraeli akcentussal beszélte az angolt, és alapvetően provokátornak gondolták, és értesítették a magyar titkosszolgálatokat, mert hasonló külföldi szolgálatot sejtettek a háttérben.

Jó, jó mondhatja a kedves olvasó, de hol ér össze ez a két történet? Az index.hu cikke szerint brit Channel 4 News egy rejtett kamerás felvételén a CA vezére a következőt mondja, amikor az adatgyűjtésről kérdezik:

“Ennél sokkal többet csinálunk. […] Ugyanilyen hatékony tud lenni, ha csak odamegyünk a hivatalban lévőkhöz, és ajánlunk nekik egy egyezséget, ami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, és videóra vesszük. Az ilyen taktikák nagyon hatékonyak, azonnali videóbizonyíték a korrupcióról.” Arról is beszél, hogy ha szükséges, “küldünk néhány lányt a jelölt háza köré”, “sok ilyesmiben van tapasztalatunk”.

Már ez önmagában felháborító, de akkor kapaszkodjon a kedves olvasó, mert a következő mondat elvezethet Magyarországra is akár:

“épp most alkalmaztunk egy másik szervezetet egy nagyon-nagyon sikeres projekthez egy kelet-európai országban. Senki nem is tudta, hogy egyáltalán ott voltak, csak beosontak, elvégezték a munkát, kiosontak, és igazán jó anyagot állítottak elő. Tehát van tapasztalatunk ebben.”

Azt is említi, egyebek mellett, hogy többek között brit és izraeli alvállalkozókat bíznak meg ilyesmivel. Mennyi ezekből a mondatokból az igazság, és mennyi a hazudozás, azt nem tudjuk meg. A felvételeken elhangzik az is, hogy civilszervezeteket és aktivista csoportokat használtak fel arra, hogy a saját negatív kampányukkal kapcsolatos tartalmakat terjeszteni kezdjék és az nem kapcsolódjon hivatalosan a Trump kampányhoz.

Mi nem tudunk semmit, nem állítunk semmit, csak egymás mellé tettünk két történetet. Önökre bízzuk, hogy mit gondolnak, van-e összefüggés a kettő között, hogy van-e olyan politikai erő ma Magyarországon, aki hasonló aljas, manipulatív módszerekkel operálna mint a CA.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!