Feljelentették Kósa Lajost – ezt nem teszi zsebre

Gurmai Zita sajtótájékoztatón jelentette be, hogy feljelenti a fideszes Kósa Lajost.

A modern városokért programért felelős miniszter renoméját a múlt héten tépázta meg a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott dokumentum, melyben az állt, hogy egy ismeretlen személy 1300 milliárd forintot bízott Kósára.

Kósa – aki egyébként igen kellemetlenül érzi magát a kamerák és újságírók előtt – tőle szokatlan módon napokon belül több nyilatkozatban, és videóban is vallott arról, hogy ki, miért és mikor került vele kapcsolatba az ország GDP-jének egytizedét kitevő összeggel.

A magyarázatok csak ködösebbé tették az ügyet, amiből azt is feltételezhetnénk, hogy pont az összezavarás, és a káoszteremtés lehet a miniszter úr célja, melynek végén az egész ügyből már az sem ért semmit, aki egyébként még tudja követni az ilyen eseteket.

Kósa legutóbb azzal védekezett, hogy rászedték, és ezért feljelentést tesz.

Gurmai megtette feljelentését az ügyészségen

„Hölgyeim és Uraim! Amit itt a kezemben látnak, az egy büntető-feljelentés ismeretlen tettes ellen. Mert vannak sokan, a magyar politikában, akik csak fenyegetőznek, de vannak olyanok is, akik cselekednek. Én nem csak mondom, hogy feljelentést teszek, hanem meg is teszem azt.

Igen, büntető-feljelentés: arra szólítom fel a Legfőbb Ügyészt, hogy befolyással üzérkedés bűntettének megvalósítása gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeljen el. Demokratának lenni nem csak lehetőség, de felelősség is. Demokrata nem nézheti tétlenül, ha valaki fontos köztisztségében követ el súlyos bűntényt. Mert mondjuk ki, annak alapján, ami a sajtóban dokumentáltan megjelent, és amit a miniszter úr nem cáfolt, annak alapján Kósa Lajos bűntényt követett el.

A hallgatás beismerés, a nyilvánosság elöli menekülés pedig a minősített esete. Márpedig Kósa Lajos menekül. Tegnap ezt olyan magas fokon tette, hogy még a szolgálati autója is megsérült – kíváncsi vagyok, hogy ezt is halaszthatatlan közfeladatának tekinti-e, mint a téli olimpián való héderelést. Mert ha igen, akkor majd a sokmilliós luxusautó javítását is az adófizetők fogják fizetni, abban Önök biztosak lehetnek.

Hülyének lenni alkotmányos jog – ezt már Simicska Lajostól megtanultuk úgy másfél évtizede. Ha Kósa Lajos van olyan hülye, hogy egy falusi kisvállalkozó rászedi, akkor az az ő baja. Ezzel bűntényt nem követ el, legfeljebb alkalmatlanságát bizonyítja immáron sokadszor. De hülyének lenni nem jelenti azt, hogy bűnözünk. Abból, hogy Kósa Lajost becsapták, nem következik az, hogy ártatlan naivitásában az édesanyjának akarjon utalni 800 millió forintot.

Lehet, hogy az ember életében eljön az a pillanat, amikor elhiszi, hogy egy csengeri kisvállalkozó 1300 milliárd, hangsúlyozom: 1300 MILLIÁRD forint kezelését akarja rábízni. Lehet. Józan ésszel bíró emberrel ugyan nemigen fordul ilyen elő, de a történelem megemlékezik Kósa Lajosnál komolyabb figurákról is, akik bedőltek valamilyen nagyszabású csalásnak.

Csakhogy akármilyen csalás áldozata ő, olyan nincs, hogy a megtévesztett, becsapott, átvert Kósa Lajos az anyjának akarjon utalni 800 milliót. Mert ez már nem a hülyeség kérdése. Ez bűntény. Úgy hívják, hogy befolyással való üzérkedés. Ezért teszek ma feljelentést.

Megvallom, ha Kósa hallgat a szavamra és lemond, akkor lehet, hogy eltekintek ettől.

Eltekintek, mert szomorú dolog az amikor egy jobb sorsra érdemes gyermeket annyira megszédít saját politikai szereplése, hogy már a szüleit sem tiszteli. És nőként, anyaként teljesen meg tudom érteni Kósa Lajos édesanyjának helyzetét. Akit a fia előbb strómanként használ egy disznóhizlaldakapcsán, majd kiderül, hogy ismét hírbe hozná egy 800 milliós átutalással. Egy édesanya nem érdemel ilyet, kedves Kósa Lajos. Kósa Lajos megbukott miniszterként, megbukott képviselőként, megbukott emberként. Megbukott politikailag, megbukott erkölcsileg és megbukott emberileg. Megbukott jogi értelemben is. Ezért teszek büntető-feljelentést.

Ha Magyarország jogállam volna, Kósa Lajos hamarosan a kocák és malacok között elmélkedhetne a köztisztséget viselők felelősségéről. Illúzióm persze nincsen. Nem gondolom, hogy a pártszolgálatos Polt Péter alkalmas lenne arra, hogy a Fideszesekkel is betartassa a törvényt. Azt ugyanis, hogy mi történt a kopasz botrányban, hogy hová tűntek a nyugdíj megtakarítások, mennyit loptak a letelepedési kötvényekből, mennyit lopott Orbán veje, miből vadászgat Semjén, hogy magától ilyen Kósa Lajos, vagy csak csinálja, azt csak kormányváltás után tudjuk meg, akkor, amikor már nem Polt Péter nyomoz. Az MSZP-Párbeszéd Változás Szövetsége készen áll arra, hogy a választások után, a törvények alá rendelve, szabad utat adjon az bűnüldöző szerveknek.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!