Budapesttel ellentétben Prága be mer inteni Erdogannak

Csehország nem adja ki Törökországnak Száleh Muszlimot, a legfőbb szíriai kurd párt február végén Prágában őrizetbe vett majd szabadlábra helyezett egykori vezetőjét.

A cseh államügyészség ugyanis megszüntette a Száleh Muszlim elleni eljárást, mert a kurd politikus már nem tartózkodik Csehországban.

Az Altuálne.cz hírportál értesülését később a CTK hírügynökségnek Miroslav Krutina, a kurd politikus ügyvédje megerősítette. „Az eljárás formai okokból lett megszüntette, mert Száleh Muszlim nem tartózkodik Csehország területén, amire egyébként a bíróság sem kötelezte”– mondta Krutina.

A prágai bíróság arra kötelezte a kurd politikust, hogy ügye lezárásáig maradjon az EU területén. Az ügyvéd azt mondta: az eljárás megszüntetésével azonban ez a kötelezettség is megszűnik.

A cseh igazságügyi minisztérium közölte, hogy Törökország március 2-án kérte az általa terroristának tartott kurd politikus kiadatását Prágától. „A török felet már tájékoztattuk az eljárás megszüntetéséről”– nyilatkozta Jakub Ríman, a tárca szóvivője. Mint megjegyezte, Prága számára az ügy ezzel lezárult.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!