Elképesztő dolgokat tárt fel az a nő, aki Lázár szerint szerelmes Orbán Viktorba

Interjút készített az Azonnali.hu a német Ingeborg Gräßle-vel, a Tiborcz-ügyet is vizsgáló EP-bizottság elnökével, akit az Orbán-kormány pont a miniszterelnök vejének egykori cégét érintő kutakodások kapcsán próbál lejáratni, hitelteleníteni.

20130529 NM grassle EPP NM14 14 36
Ingeborg Gräßle // kép EPP

Lázár János a legutóbbi kormányinfón a súlyos fideszes visszaéléseket felderítő bizottság elnökét azzal vádolta meg, hogy szerelmes Orbán Viktorba, ezért foglalkozik vele annyit.

„Olvastam, mit mondott rólam Lázár János. Nem értem, miért személyeskedik. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de kritikán aluli, ahogy a kancelláriaminiszter fogalmazott. És talán egy jel is arra nézve, hogyan bánnak Magyarországon a nőkkel a politikában. Nem egy jó jel.”

Gräßle egyébként a Fidesz testvérpártjának az Angela Merkel vezette CDU-nak a tagja, és tizenhárom éve felügyeli az uniós adófizetők pénzét.

A magyar kormány szerint Gräßle egyébként beavatkozik a magyar választásokba, mire a politikus azt válaszolta, hogy;

„Sem értük, sem ellenük nem teszek semmit. Nekem az a feladatom, hogy az uniós pénzek elköltésének hatékonyságát ellenőrizzem.” – nahát. Valaki csak a munkáját végzi.

Hozzátette, hogy „egy miniszterelnöknek saját jól felfogott érdekében áll, hogy minél gyorsabban és alaposabban feltárjon egy ilyen ügyet. Neki is fontos lenne, hogy egy érdemi vizsgálat során kiderüljön: semmi köze az OLAF által felhozott vádakhoz.”

Gräßle szerint fontos lenne, hogy a magyar hatóságok is foglalkozzanak a visszaélések feltárásával, érdemi nyomozással. A német politikus szerint amit Polt Péter hivatala csinál az kevés, és messze van a „makulátlan munkától” – jelezte finoman véleményét. Hozzátette; a Romániában zajló korrupciós vizsgálatok, és azok eredményei példamutatóak lehetnek a magyaroknak.

A bizottság elnöke szerint Németországban nem fordulhat elő, hogy a miniszterelnök (kancellár) barátjából például legfőbb ügyész lehessen, ugyanis az ilyen jellegű kapcsolódási pontok a demokráciát mérgezik – ezért szerinte még a látszatát is kerülnie kell annak, hogy ilyen pozíciókat pártkatonák foglalják el.

Gräßle szeretné, ha az uniós pénzeket végre nem csak a kormánypárti polgármesterek által irányított városok kapnák, és szeretné ha valódi, piaci alapú növekedés lenne Magyarországon, mert szerinte;

„Az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek”

Ennek kapcsán elmondta azt is, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egy súlyos csaláshullám után a kohéziós pénzeket vissza kell fizetni az EU-nak. Gräßle egyébként azt is javasolta az unió döntéshozóinak, hogy amelyik tagállam nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az egy euró támogatást sem kaphat a jövőben.

És ez elég ijesztően hangzik Orbánék számára.

Az elnök asszony Tiborcz-üggyel kapcsolatos meglátásait itt tudja elolvasni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!