Pártállami időket idéző rendőri intézkedés zajlott tegnap a békés tüntetőkkel szemben +Videó

Elképesztő dolog történt a tegnapi tüntetésen. A diákok a saját megemlékezésük után a budapesti Rákóczi úton indultak el a következő helyszínre, amit már egy spontán demonstráció keretein belül tartottak, amikor egyszer csak egy csoportjukat körbezárta a rendőrség.

A körbezártak között ott volt a merce.hu újságírója Jámbor András is, aki az egész eseménysort rögzítette. Jámbor 15-20 rendőrtől próbálta megtudni, hogy mi zajlik ott, miért nem engedik át a kordonon és hol van egy felelős parancsnok, aki tájékoztatná az intézkedés okáról. Senki nem akadt az egyenruhások között, aki egyáltalán hozzá szólt volna, így sem neki, sem a tömegben senkinek fogalma sem volt arról, hogy miért korlátozzák személyi szabadságukat. Ilyet utoljára a rendszerváltás körül láthattunk, amikor a rendőrök a tüntetők egy csoportját kiemelték és velük szemben intézkedtek. Bár hozzá kell tennünk, hogy még ott is elmondták, mi miért történik.

El nem tudjuk képzelni, ki adhatott erre parancsot, vagy megbízást. Mindenesetre az általunk megkérdezett rendőrségi szakértő szerint több törvényi előírást is megsértettek a rendőrök az intézkedés során. Alapvető, hogy tájékoztatni kell az intézkedés alá vont személyeket arról, hogy miért korlátozzák a személyi szabadságát, de ez csak csepp a tengerben. A gyülekezési törvény teljes figyelmen kívül hagyása a következő probléma. Ez egy előre be nem jelentett, spontán demonstráció volt. E szerint minden ott lévőnek jogában állt kifejezni véleményét azzal, hogy jelen van. Voltak ugyan néhányan, akik leültek az útra, de a többség a járdán haladt. Azok akik a Rákóczi úton ültek, valóban követhettek el ezzel szabálysértést, de akkor velük és csakis velük szemben kellet, lehetett volna intézkednie a rendőrségnek.

Pártállam…?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!