Svájc: Bekapcsolják a világ legöregebb atomreaktorát

Három évvel azután, hogy körülbelül ezer potenciális meghibásodási forrást fedeztek fel rajta, ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját.

A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI keddi jelentése szerint az atomerőmű üzemeltető Axpo hitelt érdemlően bizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot.

Az Axpo március végére tervezi, hogy hálózatra kapcsolja a reaktort: a tervek szerint még 2030-ig fog áramot termelni. Az első blokknál később elkészült Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat.

Svájcban öt atomerőmű működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, vagyis addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosnak minősülnek.

Az Axpo szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának a felét (éves szinten 35 százalékos a részarányuk az energiamixben). A Beznau 1 atomreaktor blokk leállítása – a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt – 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!