Egy volt fideszes elárulta, mi Orbánék terve a magyar falvakkal a választások után

A Magyar Nemzetnek adott interjút Komlóska polgármestere, Köteles László, akinek a települését Lázár János a napokban becsmérelte a hódmezővásárhelyi bukta előtt pár nappal. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy az időközi választáson az emberek dönthetnek: olyan települést akarnak, mint Komlóska, vagy Kübekháza, vagy inkább olyat, mint Kaposvár vagy Debrecen. Komlóska polgármestere szerint Lázár szavai világossá teszik, mit gondol a Fidesz a magyar falvakról.

„…semmibe veszi őket, nem tevékenykedik a kistelepülésekért, csak a hasznukat élvezi.”

Köteles szerint komolyan kell venni azokat a pletykákat, melyek a kistelepülések önállóságának korlátozásáról szólnak – mint ismeretes, Fidesz-közeli forrásokból már tudni lehet, hogy a párt 2018-as áprilisi választások után a 2000 fő alatti települések önállóságát megszüntetné, de belenyúlnának a nagyobb települések önkormányzatiságába is.

„Számomra nyilvánvaló, hogy kivégzik a kistelepüléseket. (…) A Fidesz most tagadási szakaszban van, de a választások után meg fogják szüntetni a települések önállóságát.”

Eszerint a kisebb településeken megszűnne a helyi döntéshozatal, mindent központilag rendelnének el, a helyiek feje fölött. Köteles szerint a falvak ilyen szintű módszeres kivéreztetése a diktatúrákat idézi.

„Komlóska ugyanis azért lett mára Európa egyik legsikeresebb települése, mert 1990-ben a közösség visszakapta önrendelkezési jogát (…) Egy diktatúrában azonban nincs szükség önrendelkezésre.”

A polgármester szerint az elmúlt időszakban látványos volt az a törekvés, hogy az egyházakat, valamint a településvezetőket is a kormánytól függő viszonyba tegyék, emiatt a helyi választott testületek és pozíciók nagy része kiüresedett.

Hozzátette, szerinte van összefüggés a központosítás és az uniós pénzek lehívása között.

Hogy mennyire tarthatatlan a helyzet, a polgármester alábbi mondata jól tükrözi:

„Úgy gondolom, 2018 kérdése, hogy demokrácia vagy diktatúra lesz-e.”

A migrációról azt mondta, hogy a kormány által megvezetett emberek nagyon félnek a menekültektől, de ugyanígy féltik a munkahelyüket, vagy vállalkozásukat is.

A helyzet kezd elmérgesedni helyben is, hiszen Kötelesék egyik aktivistáját meg is fenyegették, hogy ha a gyereke a kiválasztott középiskolába akar menni, akkor jó lenne, ha nem venne részt politikai eseményeken és nem posztolna az interneten.

Köteles László 2014-ben is fideszes volt, idén viszont a Gémesi György-féle Új Kezdet színeiben méretteti meg magát a tavaszi országgyűlési választásokon.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!