Orbán ezúttal túl messzire ment ezzel – iszonyatos gyűlölethullámot gerjeszthet

Orbán Viktor a Miskolc TV-nek mondott egy igen kétértelműt, szerinte a borsodi megyeszékhelyre korábban tömegesen „vándoroltak be emberek” Magyarország területéről, célozva arra, hogy a városba beköltöző cigányok migránsok.

„Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak, látták, mi lett belőle, ezt a miskolci emberek pontosan tapasztalták már, mi van akkor, pedig ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra.”

A nyilatkozat után Gulyás Gergely főnöke megsegítésére sietett – nyilván meg kellett hálálni az előkelő parlamenti listás helyet – és minden kétséget eloszlatott. Gulyás megerősítette, hogy Orbán Viktor a magyarországi cigányságot migránsoknak tartja.

Ja, és persze egy laza Gyurcsányozás is belefért a mondandójába, hiszen kitért arra, hogy a volt kormányfő idején életrehívott Fészekrakó program keretein belül sikerült a miskolciaknak megtapasztalnia az ún. „betelepülési hullámot”.

A 24.hu szerint a „Fészekrakó program használt ingatlanok vásárlását támogatta állami forrásból, így 2005 után sok szegény többgyerekes család költözött be vidékről Miskolcra, akiknek egy része nem is volt többgyerekes, mert egy csalássorozat miatt többen hamis igazolásokkal költöztek oda, és nem tudták fizetni a részleteket.”

Gulyás a miniszterelnök mondatait úgy értékelte, hogy a Fészekrakó program egészen elképesztő együttélési válsághoz vezetett, melynek „igenis része volt a cigány-magyar együttélés problémája is.”

Hozzátette, nem riogatás az, hogy Orbán a migráció kapcsán miskolci romákat emlegetett.

A gyűlölet húrjai

A RomNet.hu reagált a fideszes ámokfutásra:

Orbán Viktor miniszterelnök és Fidesz-elnök kampányában a gyűlölet céltáblájává tette a cigányságot címen közölt publicisztikát, melyben úgy értelmezik Orbán szavait, hogy csak idő kérdése volt, hogy ide jusson a Fidesz propagandagépezete.

„…nem elég gyűlöletkeltő Soros György és a migránsok elleni hadjárata, ezért magasabb fokozatba kapcsolva újabb céltáblát talált: a cigányokat.” 

„Mi jeleztük, csak idő kérdése, mikor kerülnek a gyűlöletgépezeti propagandába a romák. Hát megtörtént! Az eddigi kettős beszédek helyett egyértelmű az üzenet, és egyértelművé vált az is, Orbán Viktor úr miként is vélekedik az államalkotó kisebbségi népcsoportról.” – írta a cikk.

Váradi Gábor, a miskolci roma önkormányzat elnöke azt mondta a HVG-nek, hogy

„Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke migránsnak nevezi, és ilyen módon stigmatizálja a magyar cigányságot.”

Sokatmondóan hozzátette:

„Minden a szavakkal kezdődik. Aztán ne legyünk meglepve, ha fizikai támadások, atrocitások is érik ez után a romákat.”

Láttuk, hogyan képes kifordulni magából az átlag magyar, ha kitartóan mossák az agyát Soros Györggyel, meg migránsokkal, mi lesz itt, ha a gyűlölködést a fideszes gépezet a cigányok ellen fordítja?

Vajon ez már rasszizmus? Esetleg a miniszterelnök és segítségére siető Gulyás szavai kimeríthetik-e az uszítás, vagy közösség elleni izgatás tényét? Amit látunk, vajon polgárháborús törekvés-e a hatalom megtartása érdekében? Az ügy morális kérdéseket is felvet. A szélsőjobb retorikáját gyakran használó miniszterelnök és pártja náci lesz-e attól, ha rendre ugyanazokat a mondatokat ejtik ki, mint a mezei nácik – azt döntse el mindenki saját maga. De most már döntsön végre.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!