Már Orbánig érnek az Elios-szálak, ebből már nem tud ki jönni

Egyre több dolog derül ki a miniszterelnök vejének cégéről, az Elios botrányos körülmények között megnyert pályázatairól, és most a szálak a legmagasabb kormánykörökig értek el, konkrétan a miniszterelnök személyéig.

Bár Orbán azt nyilatkozta, hogy „üzleti ügyekkel” nem foglalkozik de, hogy tudnia kellett arról, hogy a családja minimum megkérdőjelezhető módon gazdagodott, azt maga nyilatkozta pár évvel ezelőtt. Nézzük a rendszert, amiben ronggyá nyerték magukat Tiborczék!

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetve korábban a tárca által felügyelt ügynökség volt az irányító hatósága azoknak a pályázatoknak, amelyeken sokat nyert az Elios. Ezt a minisztériumot az egyértelműen Simicska emberének tartott Németh Lászlóné vezette. Eleni Kounalakis 2010 és 2013 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, könyvében azt írta, hogy a kormányfő hetente találkozott a fejlesztési miniszterrel, és ezeken a találkozókon végigvették az éppen folyamatban lévő tendereket.„Átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek”. Ebből egyértelmű, hogy a közvilágítási tenderek is  a kormányfő asztalán voltak, azokról személyesen is tudott.

2015-ben Kounalakis kijelentésről kérdezték Orbánt, aki válaszában megerősítette, hogy a rendszer valóban így működik:  „Ez ma is így van, a folyamatnak ez a törvényes rendje, csak a miniszter személye változott. A különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé.” Ez gyakorlatilag egy beismerő vallomás, hogy a kormány folyamatosan értesült a tenderekről, így az Elios által megnyert kiírásokról, és azokról a trükkökről, amik segítségével kipöckölték a többi pályázót.

Ugyanis, a minisztérium vagy az ügynöksége a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) irányító hatóságaként a közvilágítási pályázatok beadása előtt egy-két nappal mindig megváltoztatta az ajánlattétel feltételeit, és mindig ugyanúgy, mindig ugyanazt a technikai paramétert módosította. Ezzel elérték azt, hogy aki előre tudott a erről, az tudta módosítani a pályázatát (valószínűleg a fiókban már ott volt), míg a konkurencia csak pislogott. A módosítás lényege az volt, hogy hirtelen 100 ezer órára emelték a LED lámpák élettartamát, így drágább ajánlati ár esetén is finanszírozhatóvá vált a projekt, és az EU felé is lehetett indokolni, hogy miért az Elios magasabb árát fogadták el.

Azonban Orbán 2015-ös kijelentése alapján, neki személyesen értesülnie kellett ezekről a becstelen húzásokról, amellyel saját lábára állította a lányát. Egyre inkább felmerül a miniszterelnök személyes felelőssége is a botrányban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!