Leleplező videó tartja rettegésben Orbánékat: aktív bírók tálaltak ki a Fidesz legsúlyosabb visszaéléseiről

A Budapest Beacon négyrészes interjúsorozatot indított, melyben egykori és jelenleg is státuszban lévő bírókat kérdeztünk arról, mi történik ma a törvénykezésben: hogyan csorbul a bírói függetlenség, miként lehet valakiből bíró, milyen befolyásolási kísérleteket tapasztalnak, mi a szerepe az Országos Bírói Hivatal élén álló Handó Tündének. A megszólaltatott szakemberek közül ketten névvel és arccal, ketten viszont – akik jelenleg is aktív pozíciót töltenek be a bírósági hierarchiában – csak nevük elhallgatásával, arcuk kitakarásával és hangjuk eltorzításával voltak hajlandóak nyilatkozni.

„Ma nem az az elvárás, hogy valaki jó, hanem, hogy megbízható bíró legyen” – mondja egy ma is aktív bíró. Az interjúban arról is beszél, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2012-es életre hívása után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy valamennyi bíró karrierje, előmenetele egyetlen személyen, Handó Tündén múlik, még akkor is, ha a nemzetközi kritikákra reagálva jogkörét idővel csorbították. A bíró szerint sokan már a kezdetektől úgy vélték, Handó valójában egy

„bírói talárba öltözött politikus”,

ezt a vélekedést pedig sok szempontból nem cáfolta meg – jegyezte meg interjúalany. Szerinte ezt igazolja, hogy az OBH-elnök nem szólalt meg kényes ügyekben – holott sokan ezt várták volna tőle –, vagy, hogy szót ejtett volna a bírák javadalmazással kapcsolatos elégedetlenségéről – foglalja össze a Budapest Beacon cikkét a HVG.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!