Ezeken a településeken ismétlődhet meg a hódmezővásárhelyi Fidesz-bukta

A miniszterelnök veje, Tiborcz István üzlettársaként ismert ügyvéd és vállalkozó, Hamar Endre cége, a Sistrade Kft. üzemelteti a közvilágítást Magyarország 13 megyéjének hetven településén – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az Európai Unió Csalás elleni Hivatalának vizsgálata során kiderült, hogy súlyos visszaélések mellett, túlárazva korszerűsítették a közvilágítást több magyarországi településen is a miniszterelnök vejéhez köthető cégek. A jelentés szerint a pályázatok kiírásánál trükköző állami szervek, önkormányzatok és a fideszes holdudvar vállalkozásai szervezetten lapátoltak ki – főleg uniós forrásokból – származó pénzeket. Ráadásul az érintett települések lakói arra panaszkodnak, hogy az új fénytestek kevésbé világítják meg a közterületeket, mint a régiek.

Az is kiderült, hogy Hamar cégét több önkormányzat is megbízta települési közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatok előkészítésével úgy, hogy a férfi a pályázatokon győztes Eliosban is tulajdonos volt.

Itt a lista

Hamar és Tiborcz a fideszes vezetésű városok, falvak közvilágítási pályázatán nyertek.

Berettyóújfalu, Hévíz, Makó, Vác, Pécs, Szolnok, Kecskemét, Tatabánya, Szekszárd és Zalaegerszeg, Gyula, Hódmezővásárhely, Kalocsa, Paks, Hatvan, Gyál, Kistarcsa, Siófok, Balatonfüred, legalább húsz szabolcsi település, és még tucatnyi kisváros és falu országszerte.

A Sistrade és az Elios összesen közel 70 településen vett részt korszerűsítésben, vagy szerződött – jelenleg is tartó – karbantartási, üzemeltetési feladatokra.

Arra, hogy ezekben a városokban a Sistrade üzemeltesse a közvilágítást, az Orbán-kormány által 2013-ban a rezsicsökkentés védelmére létrehozott Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak (MEKH) kellett engedélyt adnia.

E hivatal élére egyébként személyesen Orbán Viktor nevezte ki Dorkota Lajost, aki 1998 és 2013 között fideszes országgyűlési képviselő is volt. Neki köszönhető, hogy az Elios sikertörténet elindulhatott, hiszen Tiborcz István Lázár Jánossal közösen megálmodott Hódmezővásárhelyi közvilágítási projektjére például neki kellett rábólintania.

A cég a mostani 70 településen összesen 113 ezer lámpatest karbantartásáért felel. Ezek közül 44 ezer LED-es technológiájú.

Az mindenképpen intő jel lehet 70 magyarországi település fideszes vezetősége számára, hogy a Fidesz hódmezővásárhelyi bukásában jelentős szerepe volt a közvilágítási botránynak – melynek még várhatóan újabb részletei kerülnek nyilvánosságra április 8-ig.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!