Kispesten példamutató csodafegyvert találtak a fideszes gyűlöletkeltés ellen

Gajda Péter, Tüttő Kata és Horváth Csaba (balról jobbra) egy rendezvényen // kép: Facebook

Az MSZP-s Gajda Péter követendő példával állt elő – egy önkormányzati rendelettel ugyanis véget vethet a fideszes gyűlöletkeltő plakátkampányának.

Az új módszer lényege, hogy az uszító, gyűlöletkeltő óriásplakátok kihelyezését ezentúl önkormányzati rendelettel tilthatják be Kispesten. A képviselőtestület úgy módosította a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet, hogy a kerületben többé ne lehessen kihelyezni egyének vagy csoportok elleni gyűlöletkeltésre alkalmas plakátokat.

És a Stop-Soros tematikájú plakátok pont ilyenek.

Gajda egy hete levélben figyelmeztette a XIX. kerület területén óriásplakát kihelyezésére alkalmas hirdetőfelületet üzemeltető cégeket, hogy január elseje óta érvényben van a fenti rendeletmódosítás, ezért haladéktalanul szedjék le az inkriminált plakátokat – ellenkező esetben visszavonhatják a közterület-használati engedélyüket.

A kispesti polgármester egyébként erről a Facebookon közzétett bejegyzésében tájékoztatta a nagyérdeműt:

„Bárki is kelt gyűlöletet, Kispesten nem teheti meg. Ezért minden közterületi reklám cég figyelmét felhívtuk a helyi jogszabályok betartására. Reméljük elég lesz a levél, ha nem akkor eltávolítjuk ezeket a plakáthelyeket.”

Ha az érintett hirdetőcégek eleget tesznek végre törvényi kötelezettségüknek, azzal óriási lavina indulhat meg – hiszen akár az összes baloldali vezetésű ellenzéki többségű képviselő-testülettel rendelkező kerületben elterjedhet a fenti recept. Mindenesetre a XV. kerület DK-s polgármestere, Hajdu László már kilátásba helyezte, hogy ezt a kezdeményezést ők is követik.

„A Budapest XV. kerület közterülethasználatra vonatkozó helyi rendeletét a Képviselőtestület 2013-ban fogadta el.

A rendelet megalkotásakor még nem tartotta fontosnak a Képviselőtestület a gyűlöletkeltő plakátok kihelyezésére vonatkozó tilalom rendeletbe foglalását, hiszen az magasabb szintű jogszabályokból következik.

Mivel azonban az elmúlt időszakban megjelentek gyűlöletkeltő plakátok a közterületeken, ezért úgy döntöttem, hogy a közeljövőben a Képviselőtestület elé terjesztem az ezzel kapcsolatos rendeletmódosítási javaslatomat.” – idézi a polgármester levelét a 444.hu.

Kispest ellenzéki képviselő-testületének már nem ez volt az első húzása, a múlt héten például zseniálisan szedték rá a helyi fideszeseket, így azok végül nem szavazták meg a saját Soros-terv ellenes határozati javaslatukat.

Erről bővebben kapcsolódó cikkünkben olvashat:

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!