Lesújtó jelentés Orbánról, ebből a társaságból nincs visszaút

Budapest, 2014. november 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ilham Aliyevet, Azerbajdzsán köztársasági elnökét Budapesten, a Parlamentben 2014. november 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lesújtó képet fest a Transparency International legutóbbi jelentése Magyarországról,melyben a világ országaiban fellelhető korrupciót elemzik. Míg hazánk 2004-ben az unióhoz való csatlakozáskor kimondottan pozitív példaként szerepelt az akkori jelentésben, mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott.

A legelképesztőbb azonban a korrupciós mutatók romlásának a rohamos tempója, ami azt eredményezte, hogy egy év alatt kilenc helyet rontott a listán hazánk, ma a 66. legkorruptabb ország a világon, az Európai Unióban pedig csak Bulgária előzi meg. Így a pozitív példából az unió második legkorruptabb országa lett, olyan nagyágyúkat megelőzve mint Románia és Görögország. a 45 pontos eredményünkkel  Szenegállal és Burkina Fasóval, Fehéroroszországgal és Malajziával kerültünk egy ligába.

Súlyos mondatokat olvashatunk a jelentésben:

„Magyarországon jelenleg felülről vezérelt, rendszerszintű, több esetben törvényesített korrupció tapasztalható, amely meghatározza a politikai rendszert és befolyásolja a gazdaság működését”

„a politikai hatalom birtokosai nyíltan hajlandók a hozzájuk közel állók – haverok, családtagok, oligarchák – érdekét a polgárok összességének a kárára előmozdítani. A hatalom számára kedvesnek tetsző új, »nemzeti burzsoázia« jobbára közpénzen gazdagodik.”

A jelentés Magyarországra vonatkozó fejezete konkrét példákat is említ az intézményesült, rendszerszintű korrupcióra. Nem meglepő módon, ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a hazai ellenzék. A TAO támogatási rendszer, a letelepedési kötvénybiznisz, a közbeszerzések rendszere mind-mind olyan témák, amiket a hazai ellenzék már évek őta erősen kritizál.

A jelentés szerint a közbeszerzések korrupciós kockázata toronymagasan vezet, hiszen 2009 óta, a közbeszerzések 30 százalékán csak egy pályázó jelenik meg, míg a hirdetmény nélküli közbeszerzésekből háromszor annyi van, mint amennyi az EU átlag. 2017-ben 3457 milliárd forintot költött el az állam közbeszerzések útján, aminek jelentős részéért senkivel sem kellett versenyeznie annak, aki megkapta a pénzt.

Nem megy el a jelentés a mellet sem, hogy az Orbán kormány erős piacbefolyásolást végez, kihasználva a törvényalkotó lehetőségeit, a szabályozások folyamatos változtatásával egyfajta haveri kapitalizmust épít.

A teljes jelentés elérhető itt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!