Tömeghorror közösségi bűncselekményeket tárt fel az ENSZ Dél-Szudánban

Szörnyű gyilkosságokról, csoportos nemi erőszakról, jogsértésekről számolt be legújabb jelentésében az ENSZ pénteken. „Nem számítottam rá, hogy ennyi szántszándékkal elkövetett rituális megszégyenítéssel és megalázással fogok találkozni” – mondta Andrew Clapham.

A 2016-ban létrehozott bizottság több mint 40 magas rangú katonai tisztségviselőt és három kormányzót azonosított be, akik személyesen felelőssé tehetők háborús bűncselekmények elkövetéséért. A 230 szemtanúi beszámolón és egyéb dokumentumokon alapuló jelentést következő hónapban ismertetik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával.

A dél-szudáni polgárháború öt éve alatt számos olyan esetről számoltak be a szemtanúk, amelyek kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát. 2013 decembere óta tízezrek vesztették életüket az összecsapásokban, és több mint kétmillióan hagyták el az országot.

A maradók millióit éhínség fenyegeti. Az új ENSZ-jelentés csoportos nemi erőszakról, kasztrálásról, etnikai erőszakról és egyéb visszaélésekről számolt be az elszegényedett kelet-afrikai országban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!