Rettegnek a polgármesterek, jönnek a Fideszes helytartók?

Fotó: Molnár Ádám - Népszava

Egyre több helyről szivárog ki, Orbán legújabb terve, amivel teljes mértékben megszüntetné az önkormányzatiságot, és teljes központosítást hajtana végre a települési közigazgatásban. A kiszivárgott tervek alapján az is elképzelhető, hogy csak a ma létező önkormányzatok tíz százalékán tartanának választásokat, ennyi ugyanis azoknak a településeknek a száma, ahol meghaladja a lakosság szám az 5 000 főt.

Fideszes körökben egyre többet beszélnek arról, hogy ha újra Orbán alakít kormányt, akkor az első lépés az önkormányzati rendszer átalakítása lesz, hogy 2019-ben már az új rendszer álljon fel. A járási hivatalok felállításával már megágyaztak annak, hogy ezeken a településeken csak egy-egy kinevezett elöljáró legyen, aki felelős a településért. A kistelepülések polgármesterei, képviselői, hivatali alkalmazottai mind elveszítik funkciójukat.

Egy heves megyei -nevének elhallgatását kérő- fideszes polgármester szerint „isten óvjon minket attól, hogy újra nyerjünk”. Véleménye szerint azért csípi a Fidesz szemét az önkormányzati rendszer, mert a polgármesterek ha csak megnyirbálttal is, de még mindig rendelkeznek önálló forrásokkal, és szorosabb a kapcsolatuk -így a befolyásuk is nagyobb- az emberekkel, mint az országgyűlési képviselőknek.

Az való igaz, hogy a kormányzati intézkedésekkel szemben a polgármesterek az utóbbi időben, ha nem is politikai értelemben, de szakmai értelemben ellenzéki hangokat ütöttek meg. A Fidesz számára ez azért veszélyes, mert nem lehet egy kézlegyintéssel le kommunistázni, Soros-ügynöknek bélyegezni őket. Egy 1000-1500 fős településen a polgármester rendelkezik akkora befolyással, hogy megfordíthatja a település pártpreferenciáját. Egyszerűbb hát akkor megszabadulni tőlük.

„Az emberek is félnek az új rendszertől.” – mondja egy másik polgármester. „Nem tudják, hogy ha megváltozik a szisztéma, akkor ki dönt majd a közmunkáról, kihez kell fordulni a tüzifa támogatás ügyében, és sorolhatnám az aggályokat.” A rendszerváltás nagy vívmánya az önálló önkormányzatiság volt, erős hozzárendelt forrásokkal, amik kormányzatonként változtak ugyan, de összességében elegendőnek bizonyultak a működéshez. Az elmúlt nyolc évben azonban csak a folyamatos feladat és forráselvonást láthatjuk, egy megyei jogú város polgármestere lassan már csak az utcaseprők munkájáért felel, és örülhet, ha készül róla egy fénykép Orbánnal, ahol aláír egy fejlesztési megállapodást, amibe semmi beleszólása egyébként.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!