Egy erdélyi politikus kimondta, amit senki nem mert: ezért sokan biztosan megköveznék

Fotó: Vajda József, Népszava

A román pressone.ro portál egy átfogó interjút közölt Markó Béla volt RMDSZ elnökkel, a megalakulástól a napi aktuálpolitikáig.Az interjúban nem mennek el  az RMDSZ és a román, illetve a magyarországi pártok viszonya mellett sem.

Az interjúból világosan kiderül az ő, és a mostani RMDSZ vezetés közötti iránykülönbség. Ahogy ő fogalmaz, soha nem fogadták el, hogy egy másik szervezet utánfutója legyen a szervezet, sem a romániai pártok, sem Budapesttel esetében. Mindig is világossá tették, hogy várják a támogatást, a tanácsokat és ötleteket, de nem az utasításokat.

Az erdélyi magyarság szavazati jogáról a következőt jelentette ki: „Jelenleg nagyon sok erdélyi magyar rendelkezik kettős állampolgársággal. Ez szimbolikus is, de bizonyos körülmények közt gyakorlati fontossága is lehet. Ez a kettős állampolgárság feljogosít a magyarországi parlamenti választásokon való részvételre. Én mindig azt nyilatkoztam – bár az RMDSZ-es kollégák többsége már nem ért egyet velem – hogy szerintem a romániai magyaroknak elsősorban a romániai parlamenti választásokon kellene szavazniuk, meg kell próbálniuk bekapcsolódni a romániai politikai életbe. Végül is ott dől el a sorsunk: a jogaink, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, a befektetések, az infrastruktúra. Nekünk itt kell megpróbálnunk befolyásolni a dolgokat. Természetesen, aki részt akar venni az ottani választásokon, az szavazzon, de én nem értek egyet azzal, hogy nekünk kampányolnunk kellene ezért.”

Az interjúból megtudjuk, hogy bár Orbán Viktort régóta ismeri és felkészült politikusnak tartja, nem ért egyet sem azzal az autoriter rendszerrel, amit épít, sem azzal, hogy Budapest kérésére kampányoljanak a magyarországi választáson való részvételre. Alapelvei közé sorolja, hogy számítani kell Budapest támogatására, de maguknak kell dönteni a prioritásokról. Önálló közösségnek kell maradni mind Budapest, mind a romániai többség viszonylatában is, hogy komolyan gondolják az autonóm döntéshozatalt a kultúra, identitás, anyanyelvű oktatás terén.

A teljes interjút itt tudják elolvasni, magyarul pedig a transindex.ro szemlézett belőle.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!