Vajon miért mondja Rétvári Bence, hogy az egészségügy rendben van?

Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt években felére csökkent az országból elvándorló orvosok száma, míg 2011-ben több mint 800 orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, 2016-ban már 400-nál is kevesebb. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az M1 csatornán tette meg ezt a győzelmi jelentését, hogy a 2017-es adatok nem állnak még rendelkezésére, vagy csak nem illenek bele felvázolt képbe, azt nem tudjuk.

Persze, ha egy kicsit is venné magának a fáradtságot, akkor tudná, hogy nem arra van ma szükség Magyarországon, hogy csak 400 orvos vándoroljon ki, hanem arra, hogy évente 1000 orvos jöjjön haza. Nem túl bonyolult feladat, hogy a Belügyminisztérium által fenntartott Közigazgatási Állásportál keresőjében megnézzük, mennyi állást hirdetnek meg orvosok részére. Aktuálisan 350 meghirdetett állást dob ki a kereső, ami orvosok részére szól. Az „ápoló” szóra 221 álláshirdetést találtunk. Ennyi munkahely azonnal betölthető a kórházakban, háziorvosi körzetekben, de nem csak ennyi ember hiányzik ahhoz, hogy mindenki megfelelő orvosi ellátást kapjon.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, dr. Éger István szerint annak ellenére is, hogy kevesebben mennek külföldre, országszerte közel ötezer szakember hiányzik a rendszerből, beleértve a háziorvosi, járóbeteg  és fekvőbeteg szakellátást. Akik itthon maradnak, azoknak sem rózsás a helyzete, hiába a béremelés, meg sem közelíti a nyugat-európai színvonalat. dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke szerint nem csak ez a probléma. Sokkal többet kell dolgozni minden kórházban, a betöltetlen állások miatt, és a dolgozók akár heteket ügyelnek azért, hogy egy osztály működőképes maradjon.

Rétvári Bence az M1-en megtett győzelmi jelentése után, azonban a Kossuth rádió 180 perc című műsorában már arról beszélt, hogy az orvoshiány általános európai probléma, amely Kelet-Közép-Európát még súlyosabban érinti. Az Európai Unió előrejelzései szerint 2020-ra egymillió orvos hiányzik majd az európai ellátórendszerből.

Bennünk már csak egy kérdés motoszkál, ha ilyen nagyságrendű a hiány az egész kontinensen, akkor vajon a bevándorlásnak lehetnek-e akár pozitív hatásai is?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!