Polt Péter bilincsben vinné el Orbán tanácsadóját? – durva közleményt adtak ki

forrás: nepszava.hu

Ahogy megjósoltuk, az agresszív, fenyegetőző hangnem egyre inkább átveszi az érvelés helyét a közéleti vitákban. Ha az emberek azt látják, hogy egy kormányszóvivő kocsmai stílusban beszélhet egy külföldi újságíróval, akkor ők is merik venni a bátorságot, hogy ezt tegyék. Azért nagy a politikusok felelőssége, mert mintát adnak, főleg azoknak, akik a szimpatizánsaik.

Hegedűs Zsuzsa főtanácsadóról már többször írtunk mi is, legutóbb azt, hogy úgy tűnik, az általa vezetett, százmilliókkal megtámogatott alapítvány már nem is működik. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Magyar Narancs tényfeltáró cikke után hűtlen kezelés miatt tett feljelentést. A tanácsadó erre a következő fenyegetőző közleményt adta ki: „Amennyiben a feljelentést a rendőrség megalapozottnak találja, minden esetben köteles nyomozást indítani. Ellenkező esetben azonban, vagyis ha a feljelentés mögött nincsenek bűncselekményre utaló tények, a feljelentő hamis vád ügyében bírósági szankcióra számíthat.”

Nos, valószínűleg két közhasznúsági beszámoló megírása közben elsiklott azon részlet felett, hogy bizony, amit állít, az a legkevésbé sem igaz, pusztán arra alkalmas, hogy a jogban járatlanabbakat elrémissze a feljelentésektől. Ugyanis, állampolgári kötelessége mindenkinek a feljelentés, ha a tudomására jutottak olyan információk, aminek  kapcsán hűtlen kezelés gyanúja felmerül. Hamis vádat pedig az követ el, aki „mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol” – mondja a  törvény.

Itt pusztán az történik, hogy egy állampolgár a rendelkezésre álló információk birtokában felkéri a nyomozó hatóságot, hogy vizsgálja ki, történt-e bűncselekmény, és ha történt, tegye meg a szükséges lépéseket. Nem hisszük, hogy Polt Péter a nyomozás idejére bilincsben vinné el Hegedűs Zsuzsát, szökés lehetőségére hivatkozva. Azt ellenzéki politikusok esetén szokta csinálni, média felhajtás mellett. Annyit azonban elvárnánk, hogy ugyanolyan elbírálás alá essen, mint az összes többi civil szervezet.

Az a fenyegetés, amivel az alapítvány vezetője közleményében alkalmaz, semmi más, mint a megfélemlítés iskolapéldája, egy olyan ember kijelentése, aki érzi, hogy mögötte áll a hatalom.

Előző cikkünk a visszaélésekről itt olvasható:

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!