Eldobod az agyad, ha meglátod, mit hozott nyilvánosságra a Századvég

Forrás: Kovács Tamás - MTI

Nagy lehet a baj a kormánypártok háza táján, ha már ilyen közvélemény-kutatási eredményeket rendelnek! A Fidesz mindig is megpróbálta a közvéleményt azzal terelgetni, hogy a jól felhizlalt házi intézetével, a Századvéggel végeztetett kutatásokat, amelyeknek az eredménye gyakran annyira különbözött más intézetekétől, hogy sokan megkérdőjelezték a hitelességét.

A politikusok, főképp kampányidőszakban kutatási eredmény függőek, mindent olvasnak, elemeznek, és igen érzékenyen reagálnak dolgokra. Éppen ezért nem mindegy, hogy ki, milyen eredményeket publikál. Egy-egy jó eredménytől egy politikai szereplő elbízhatja magát, egy rossztól pedig a szavazóbázis süllyedhet apátiába. Tudjuk jól, hogy a győzteshez húzás is valós jelenség, az sem mindegy, hogy ilyenkor kit várnak a szavazók győztesnek.

Legfrissebb kutatásuk szerint az LMP a teljes népesség körében utolérte a Jobbikot, míg a biztos szavazó pártválasztók körében az Mszp-t. Mindezt csak úgy hirtelen, februárban, minden különösebb LMP kampány vagy aktivitás növekedés nélkül. Mindezt úgy, hogy vannak olyan települések, ahol -fogalmazzunk úgy- nem olyan erős a szervezettségük mint a másik két pártnak.

Az eredményeket érdemes lesz összevetni majd a többi intézet eredményeivel, és utána elfelejteni az egészet, mert a kampány java csak most jön, ami igencsak átrajzolhatja az erőviszonyokat, ide is, és oda is. Szóval, csak nyugodtan, megfontoltan, jó kompromisszumokban tessék gondolkodni az ellenzéki oldalon, ha valóban kormányváltást szeretnének.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!