Még a választások előtt belebukhat Lázár János ebbe a botrányba?

Lázár János // Fotó: Kovács Tamás MTI

Újabb vizsgálat, újabb balhé. Éppen csak kiderültek a visszaélések a miniszterelnök vejének egykori cégénél, az Eliosnál, máris itt a következő botrány.

Az EU csalás elleni hivatala az OLAF a fideszes Homolya Róbert ügyében is a teljes támogatási összeg – azaz több mint hárommilliárd forint visszafizetését javasolja súlyos szabálytalanságok miatt – tudta meg a 24.hu.

Homolya Róbert jelenleg a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, 2010 és 2012 között az uniós pénzelosztásért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) volt végrehajtási elnökhelyettes. A jogász végzettségű Homolya korábban ügyvédi irodát vezetett, vezetett, de több cégben is érdekelt volt, melyek körül az OLAF most vizsgálódott is. Fideszes önkormányzatokba bedolgozva gyors karriert futott, hamar lépdelt felfelé a ranglétrán.

Homolya még 2010-ben került a hivatal látóterébe, a vizsgálat – amit csak most sikerült lezárni – megállapította, hogy súlyos összeférhetetlenségi gyanú merült fel az államtitkárral szemben.

Az ok, hogy korábban közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, „részt vett egy sor uniós projekt előkészítésében és ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki.” – írta a 24.hu.

Magyarul; ugyanazon projekt két oldalán, vagyis az előkészítésben és a végrehajtásban is érdekelt volt. Hatásköre az NFÜ-nél pedig megvolt ahhoz, hogy döntéseket és ellenőrzést is befolyásolni tudjon.

Homolya a vádakkal őt szembesítő HírTV-s riporternek az egész ügyre csak annyit volt képes mondani, hogy; „ezek nagyon bagatell ügyek”

A 24.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy:

  • az OLAF 8 projektnél vélt összeférhetetlenséget
  • A székesfehérvári Szent István Múzeum 651 millió forintos, valamint
  • az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásainak uniós támogatását kérik vissza.

Szinte példa nélküli szabálytalanság miatt a hivatal szerint az uniós támogatás 100 százalékos támogatásmegvonása (magyarul visszafizetés) indokolt. Ami persze nem az ügylet haszonélvezőinek zsebéből, hanem az adófizetők zsebéből fog visszafizetésre kerülni.

Közpénzek, közbeszerzés, magánügy

Környezetében úgy jellemezték, mint a rendszer által kitermelt infó- és hatalombrókert, aki jól eligazodik a hatalmi erőtérben. – írta a lap.

Úgy tudni, hogy már 2010 előtt bekerült a miniszterelnök köreibe Mészáros Lőrincen keresztül. 2012-től tartják Lázár János emberének, éppen ezért válhat kellemetlenné a miniszterelnökséget vezető miniszter számára az újabb hozzá köthető ügy.

Ő felügyelte az új közbeszerzési törvényt miniszteri biztosként, és neki tulajdonítják Simicska Lajos Közgép nevű cégének kiejtését is – aminek mai napig tanúja az M4-es autópálya befejezetlen, közpénz milliárdokba fájó betontorzója, amit gondosan rejtenek a Tisza ártéri erdői a kíváncsi szemek elől.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!