Váratlan helyről kapott kritikát Orbán Viktor és rendszere

„Orbán kezében halt meg a demokrácia Magyarországon” – írta Twitter-csatornáján James Gunn, a nagy sikerű Galaxis őrzői című filmek rendezője. A véleményét több százezer követőjével megosztó amerikai filmes a Trump-éráról írt 25 részes twitter folyamának első részében von párhuzamot az USA és Magyarország közt.

maxresdefault 1 1
James Gunn // kép: Youtube

Ennek a párhuzamnak az apropója a New York Times egyik nemrégiben megjelent cikke, melyben bemutatják, hogyan alakította ki Orbán és a Fidesz az illiberális (maffia) államot.

Gunn szerint Trump követi az orbáni receptet: rájátszik az emberek félelmeire a bevándorlással kapcsolatban, uszít, lejáratja a független sajtót, átveszi a hatalmat a független állami szervek fölött (pl. bíróságok), és újrarajzolja a választási körzeteket.

A bejegyzés amerikaiknak szól, akiket nyilván jobban foglalkoztat „saját Orbánjuk”, ezért ott a továbbiakban inkább Donald Trump kerül célkeresztbe: Szerinte az amerikai elnök a diktátorok útján jár, ugyanazt csinálja, mint Hitler.

Sorait azzal zárja, hogy nem szabad csendben maradni azzal kapcsolatban, ami az országban történik és demokratákra kell szavazni, az az egyetlen lehetőség, hogy megállítsák Trumpot.

Hogy ezek után a Galaxis őrzői-szériát hány fideszes fogja megnézni, az kérdés.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!