Markáns elképzelésekkel akarja egyesíteni Írországot a radikális szervezet új vezetősége

Új elnököt és alelnököt választott szombaton a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin. Mary Lou McDonald azt mondta, a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

A párt Dublinban tartott rendkívüli kongresszusának kétezer küldötte gyakorlatilag egyhangúlag döntött arról, hogy Mary Lou McDonald váltsa az elnöki tisztségben Gerry Adamst. Mary Lou McDonald ellenjelölt nélkül indult a Sinn Féin elnöki posztjáért, így szombati megválasztása bizonyos volt.

A 70 éves Adams, aki 1983 óta állt az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén, novemberben jelentette be, hogy az idén távozni kíván posztjáról.

Mary Lou McDonald megválasztása az utóbbi évtizedek legjelentősebb, a politikai irányvonalra is minden bizonnyal kiható generációs váltása a radikális katolikus mozgalom élén. A párt új elnöke ezt jelezte is vezetőként megtartott első beszédében.

Megválasztása után a dublini kongresszus küldötteinek kijelentette: a Sinn Féin új vezető nemzedékének feladata, hogy újító, korszerű módon, új gondolkodásmóddal és merész ötletekkel érje el a párt politikai célkitűzéseit, köztük mindenekelőtt az ír területek egyesítését.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!