Lehallgatási botrány: a nemzetközi ellenőrök helyett tömegoszlató rendőrök várták a tüntetőket a Parlamentnél

Kisebb csoport gyülekezik a Kossuth téren, korán van még, alig múlt el kilenc óra, nem épp a legalkalmasabb idő a tüntetéshez, a megjelenteknél mégis molinót látni és néhány kisebb szórólapot. Ők a Ligetvédők. Az UNESCO Világörökség Bizottságának szakértőit akarták fogadni, akik 3 napig Budapesten tartózkodtak, hogy vizsgálódjanak a Liget-projekt körül.

Körülöttük rendőrök gyülekeznek, méghozzá szép számmal. Olyannyira, hogy az egyik demonstráló megjegyzi, hogy csak egymást tájékoztatták az eseményről, szándékosan partizán akciót terveztek, ezért érthetetlen számára, hogy mit keresnek ott az oszlatóbrigád rendőrei. Ismerik már őket névről is, hiszen évek óta találkoznak velük a demonstrációkon. Felvetik, hogy talán nem kellene telefonon kommunikálniuk, mert ez bizony nettó lehallgatás. Egyikük az ismerőse révén bejutott a Parlamentbe, (az ott dolgozók két külsős személyt beléptethetnek az épületbe) és megtudta, hogy hirtelen helyszínt módosítottak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik épületébe helyezték át az ellenőrök tanácskozását.

lig2
Fotó: Balogh Tibor

A csoport átvillamosozott az új helyszínre, ahol molinóikat, üzeneteiket az üvegfalhoz tapasztották, jelzést adva ezzel a Franciaországból érkező ellenőröknek. Ekkorra már kamerákkal felszerelt rendőrök filmezték és sorfalat álltak a főként idősebbekből álló transzparenstartók mellett. Két tüntető tollaslabdázni kezdett az egyik molinót használva térfél-választónak. A kamerás, egyenruhás rendőr hirtelen, mint aki épp egy gyilkosságsorozatot leplez le, körbe-körbe futkározott a tollasozók körül, hogy minden eseményt rögzítsen. Valaki a csoportosulásban felvetette, hogy talán élő sportközvetítést ad.

une3

Még tavaly tavasszal írt levelet a Városliget ügyében az UNESCO-nak több magyar tudós, környezetvédő és civil. Ebben kiemelik: a Városliget sokmilliárdos építési projektje nemcsak a világ első közparkját teszi tönkre, hanem ártalmas Budapest nemzetközi védettséget élvező világörökségi helyszíneire is.

Az egyikük ki is jött a csoporthoz, és elmondta, nem itt fog döntés születni, de odabent mindenki megértette a Ligetvédők üzenetét, és nagyon örül neki, hogy felhívták azokra a problémákra is a figyelmet az aktivisták, amiről a Miniszterelnökség munkatársai nem beszéltek a prezentációikban.

une
Az UNESCO nemzetközi ellenőre is kijött a tömeghez

Gadó György, a Római part ügyében is rendszeresen felszólaló szakember az épületben volt, és szerette volna Ráday Mihállyal és néhány társukkal projektoros kivetítéssel elmondani az aggályait, de a szervezők közölték, hogy ilyesmire technika hiányában nincs lehetőség. (Igen, a Közszolgálati Egyetemen.)

A Ligetvédők beadványukban leírták, hogy a múzeumi negyed kiemelt állami beruházás. Meghirdetett célja a 200 éves városligeti közpark beépítése. A fővárosi Világörökség Terület páratlan értékű természeti egységének megváltoztatása.

Ez ellentmond a Világörökség egyezmény valamennyi alapelvének!

 Megváltoztatja Budapest történeti, kulturális, természeti világörökségét
 Megbontja, csökkenti e világörökség terület ökológiai egységet
 Megszünteti a terület korlátozás nélküli hozzáférhetőségét
 Hátrányosan megváltoztatja a világörökségi helyszín eredeti látványát.
 Visszafordíthatatlanul módosítja a világörökségi terület pihenőpark funkcióját.

une2

A folyamatosan, ad hoc módosuló tervek a park barbár, üzleti célú kisajátítását szolgálják. A természetvédelmi és környezetvédelmi elvek durva megsértése, a faállomány folyamatos irtása, a környező közlekedés fokozódó túlterhelése már zajlik a Ligetben.

A város több évszázados szerves fejlődését, meglévő kulturális, ezen belül múzeumi hálózatát felülírja ez a presztízs beruházás. A mérvadó hazai szakmai szervezetek már kifejtették súlyosan elítélő kritikáikat a tervekről. Így többek közt a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építész Kamara, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, számos civil szervezet. Reprezentatív mérések szerint a főváros lakóinak többsége is ellenzi a Liget betonmonstrumokkal történő beépítését. A város Főpolgármestere is más, közelben lévő rozsdaövezet fejlesztését tartja kívánatosabbnak, a parkrombolás helyett.

A Ligetvédők két éve éjjel-nappal a ligetben követik az eseményeket, Beadványokkal, demonstrációkkal; szórópapokkal és online felületeik útján igyekeznek hallatva hangjukat gátat vetni a törvényeket kijátszó folyamatnak. Rendőri zaklatás, államilag támogatott önkény, sátraik felgyújtása ellenére kitartóan küzdenek. Ma is amikor a WHO vizsgálóbizottsága a magyar parlamentben tájékoztatást kap a Ligetről – ahová a Ligetvédők civil mozgalma nem kapott meghívást. Most is éppen dokumentálják. hogyan szántják markolók a világörökség területét, Követik nyomait a favágók, faátültetők pusztításainak.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!