Orbán Viktor azon aggódik, hogy ez a botrány ne jusson el „Brüsszel fülébe”

1200 milliárd forintnyi (több mint két és fél négyes metrónyi!) EU-s támogatási rendszer működik kifogásolható módon – írja az Index. Ha Brüsszelben erre valaki felfigyel, elzárhatják a pénzcsapokat, ami a fideszes klientúrának is kellemetlenségeket fog okozni. Olyannyira nagy ennek a veszélye, hogy már maga Orbán Viktor is kifejezte aggodalmait.

A TOP – azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egy igazi zsíros falat. E program pénzeire a vidéki települések pályázhatnak, elosztásuk körül azonban az elmúlt hónapokban rengeteg visszaélés-gyanús esetet tárt fel az ellenzéki média.

Az ingerküszöböt áttörni lényegében csak egy Heves megyei eset tudta, ahol Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár és Hatvan városa között éleződött ki a viszony. A város alig kap TOP-pénzeket, miközben a környező települések százmilliókat nyernek. Helyben úgy tartják, ez azért történt, mert „a város nem ül közel a tűzhöz.”

A pénz pedig azoknak jár, akik közel ülnek a tűzhöz, akik pedig a bizalom körén kívül ülnek, azoknak kopp. Szabó Zsolt bizalmi emberén, a Heves megyei közgyűlés fideszes alelnökén, a megyei EU-s pénzosztási döntéshozatalokért is felelős Tóth Csabán múlik, hogy a város és benne több ezer ember megkapja vagy épp elesik-e a fejlesztési pénzektől.

A botrány helyi szintről országos szintre akkor lépett, mikor Lázár János a kormányinfón a hatvani helyzetet firtató kérdésre azt válaszolta, hogy véleménye szerint Szabó hibát követett el, a hatvani polgármesternek pedig igazat ad, ezért felülvizsgálják a TOP-pályázatokat.

Ezzel a csúcsminiszter lényegében elismerte, hogy súlyos problémák vannak a pályázatok, illetve pénzosztási döntéshozatalok körül, ami példa nélküli volt eddig. Ha Szabó tevőlegesen is részt vett a pályázati pénzelosztásban, akkor az nettó szabálysértő volt, mert a döntés joga formálisan az Irányító Hatóság és a megyei közgyűlés hatásköre.

„A pályázatok elbírálása Hevesben legalábbis úgy történik, hogy a megyei önkormányzat illetékes bizottsága zárt ülésen támogatandónak vagy elvetendőnek minősíti a pályázatokat, majd ezzel párhuzamosan az Irányító Hatóság összeállítja a javasolt pályázatok listáját, melyről aztán a megyei közgyűlés pár hónap múlva nyíltan szavaz.” – írja az Index.

Hogy Lázár revideálta-e véleményét azóta, nem tudni, Szabó mindenesetre a kormányinfón elhangzottak után a Magyar Nemzetnek váltig állította, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter téved, mivel ő minden pályázatot támogat Hatvanban.

Ettől csak még büdösebb lett az ügy

Az Index beszámolt arról is, hogy a közgyűlési jegyzőkönyveket átnézve az látszik, hogy azok a pályázatok már el sem jutnak a testületig, melyeket előzőleg megvétóztak, így gyakorlatilag üzemszerűen szavazgatják meg a támogatásokat. Ezen támogatási kérelmek pontrendszeres értékelése pedig egy újabb terep lehet a visszaélések számára.

Ha ez eljutt „Brüsszel fülébe” akkor itt iszonyatosan nagy bajok lesznek – amit pont azok a települések és az azokban élők fognak megszenvedni, akik épp támogatásra kényszerülnek a dübörgő magyar élgazdaságban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!