Orbán veje buktathatja meg a Fideszt? Elképesztő vizsgálat indul!

A szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet az a szisztéma, amit az unió csalás elleni hivatala feltárt az Elios-ügyben. – írja a 24.hu.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, akkor akár 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ezt vázolta fel az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentése, amely az Elios Innovatív Zrt. tevékenységét vizsgálta. A 2009 és 2014 közötti időszakban kiírt uniós közvilágítási pályázatokon a miniszterelnök vejének cége szinte mindent megnyert, amit lehetett, most úgy fest épp ez lett a veszte.

A cég maga a NER. A közpénzek által kitartott – valódi piaci körülmények közt valószínűleg szerényebben muzsikáló magánvállalkozás Tiborcz Istvánon kívül egy másik emblematikus fideszes alakhoz is köthető: Simicska Lajoshoz.

A 24.hu arról ír, hogy az Elios-ban a gecizős oligarcha befolyása egyik cégén keresztül érvényesült korábban.

A cégbírósági adatok alapján az Elios többségi tulajdonosa 2012 februártól 2013 júniusig az E-OS Zrt. volt, amely a Simicska cégbirodalom zászlóshajójáé, a Közgépé volt. Eközben egyébként Tiborcz István is benne volt az Eliosban, a Céginfó szerint 2009-től egészen 2014-ig.

Sötét az utca

Az OLAF durva szabálytalanságokat, visszaéléseket fedezett fel több tucatnyi, az Elios által elnyert önkormányzati közvilágítási pályázat kapcsán. A csalás elleni hivatal ezért első körben 13 milliárd forintnyi uniós támogatás megvonását javasolta. Kétség ne legyen: ha a büntetést meg kell fizetni, azt mi adózók álljuk.

A hivatal azonban tovább vizsgálta a a fideszes holdudvar érdekeltségeit és felderített egy egész hálózatot, akik az „Elios Innovatívval tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat. Némelykor összeférhetetlen szerepkörben.” – írta a lap.

A magyar kormány a jelentés nyomán kénytelen volt engedni, és nagy hümmögések közepette Polt Péter ügyészsége kénytelen-kelletlen megindította a vizsgálatot. A jelentés anyagát meg persze titkolta a kormány, amíg tudta. Eddig tudta.

A titokra fény derül

  • Az Elios Innovatívhoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, 17 esetben súlyosabb vétségeket tártak fel.
  • Az OLAF revizorai letették a hajukat, amikor 2012-es csomagba tartozó pályázatokat vizsgáltak, mert kiderült, hogy azokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios Innovatív vagy konzorciuma feleljen meg.
  • Az kiírt pályázatokon elvárták, hogy az induló cég rendelkezzen LED-világításos referenciával. Az Elios azonban – mily véletlen – Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen 2012-ben nyert el egy LED-es tendert, így ennek a feltételnek épp meg tudott felelni.
  • Az Elios a pályázati feltételeknek a hivatal megállapításai szerint csak úgy tudott megfelelni, hogy trükközött.
  • A cég pályázatainál egy volt a lényeg: a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.
  • Az OLAF megállapította, hogy kamuztak a kötelező szakértői ajánlattevői oldalon is – egyazon ember, ugyanazon a géppel írta ajánlatait, aki ráadásul nem erőltette meg magát.
  • A 17 pályázatnál feltárt súlyos machinációk az OLAF olvasatában a költségvetési csalás bűntettével írhatók le a magyar törvények szerint. „De a csalás elleni hivatal azt javasolja, a magyar hatóságok vizsgálják meg azt is, a történtek nem felelnek-e meg a szervezett bűnözés feltételeinek is.” – írja a 24.hu, ahol részletesebben is olvashat az ügyről.

Kapcsolódó cikkünk:

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!