Orbán letérdelt Brüsszelben, és lassan elkezdte lehúzni Juncker sliccét…

Orbán Viktor nem állította meg Brüsszelt. Ahogy csak kajabált a „migráns mentes övezet”-ről, miközben 1300 menekültet befogadott titokban, ugyanúgy paktált le Paks II-ről az EU-val, szintén titokban, miközben Brüsszel megállítását harsogta.

Orbán egy picike játékszer az igazi nagyhatalmak színpadán, akivel úgy játszanak, mint macska az egérrel. A legnagyobb hibát ott követte el, hogy a színpadra felhívta az orosz medvét is. Ami ugye tudjuk, nem játék.

Paks II-t az EU meg tudta volna akadályozni, hiszen uniós normák sorát sértették meg. Úgy látszik ennél sokkal többet nyomott a latba, hogy európai érdekek sorát is megsértették volna. Azért a feltételes mód, mert az unió nem lépett, és csodák-csodája, az első, a beruházással kapcsolatos komoly tendert, amely az új blokkok turbináiról szólt, az amerikai General Electric és a francia Alstom konzorciuma nyerte, 250 milliárd forint értékben. Az eredményt csak úgy tudták kihirdetni, hogy az orosz Szilovije Masin-t kizárták a tenderből. Valószínűleg övé volt a jobb ajánlat, azért kellett ezt meglépni, különben nyerhetett volna simán a legolcsóbb, legjobb ajánlat.

Orbán belement a csapdába, és most két tűz közé szorult, Putyinéknál ennél kevesebbért szoktak furcsa körülmények között a túlvilágra kerülni emberek, de az unió is megmutatta, hogy elég erős ahhoz, hogy Orbán ne csináljon kénye-kedve szerint bármit. Nem lennék meglepve, ha a Siemens vagy bármelyik másik német érdekeltségű cég, konzorcium is hasonló szeletet hasítana ki hamarosan magának a beruházásból. Nem maradt más lehetősége, meg kellett alázkodnia a bizottság előtt, és titokban alkukat kötnie, amikről Soros propagandával vagy bármivel eltereli a figyelmet itthon a választások előtt. A kérdés, hogy a miniszterelnök a judo világbajnokság lelátóján meg tudta-e győzni Putyint, hogy nincs más mód, be kell venni az amerikaiakat, franciákat, németeket is a buliba, különben nem fog menni, elszámította magát.

Így vissza tekintve, már érthető Orbán teljesen zavart viselkedése a sajtótájékoztatón, ahol csak izgett-mozgott teljesen kibillenve egy ország első számú vezetőjének a szerepéből.

Olyan játék ez, amiben Orbán nem nyerhet. Egyszerűen azért, mert egy olyan országnak a kormányfője, amelyiknek nincs nyersanyaga, az uniós támogatásokból él, amelyik országnak 29 db lejárt üzemidejű harckocsija van, amely ország lakosságának a többsége sem áll mögötte. Nincs olyan tényező, ami értékelhető erővé tenné a nemzetközi politikában, ami pedig lenne – a magyar szürkeállomány – azt folyamatosan építi le és üldözi el az országból.

Személy szerint én szívesebben látnék az Alföldön napelem-parkokat, mint Pakson atomerőművet. Azonban ha már megépül, akkor legalább az vigasztal, hogy nem megbízhatatlan orosz technika lesz benne.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!