Orbánnak még egymillió forintja sincs, a minisztereitől kell kölcsön kérnie

Fotó: MTI

Hiába voltak a környezetében elképesztő gazdasági sikerek, és hiába szárnyal – a kormánypárti kommunikáció szerint – a magyar gazdaság, Orbán Viktor ezt csak irigykedve figyelheti. Vagyonbevallása szerint ugyanis egy év alatt mindössze 251 ezer forinttal tudta növelni megtakarításait, így 742 ezer forint helyett már 993 ezer forintja van. Havasi Bertalan közlése szerint a vagyonnyilatkozat „teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik”. A legtöbben azonban szkeptikusan fogadják a képviselők bevallásait, a bennük lévő hibáknak ugyanis nincs semmilyen következménye. A család többi tagjára vonatkozó vagyonnyilatkozatok ráadásul nem nyilvánosak, így a választók legfeljebb bepillanthatnak a politikusok vagyoni helyzetébe. Az képviselők mindenesetre a határidőket betartották, mindenki leadta időben a nyilatkozatát. Számolt be a Népszava.

Havasi Bertalan ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök a családi házukra felvett hitelt tovább törlesztette, a tartozás így – nagyjából másfél millió forinttal – 4,7 millió forintra csökkent. A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt – közölte a sajtófőnök.

A Népszava információi szerint tavalyhoz képest ötmillió forinttal van több Áder János köztársasági elnök folyószámláján, ám ezzel párhuzamosan eladott egymillió forintnyi prémium államkötvényt. A dokumentum szerint Áder továbbra is 2002-ben vett második kerületi házában él, amely terasszal együtt 190 négyzetméteres és felerészben az övé. Megtartotta 2005-ben vett kisoroszi 75 négyzetméteres házát is, ebben az ingatlanban negyedrészt tulajdonos. Forint folyószámláján 14 millió forint van, ötmillióval több mint tavaly, de ezen felül rendelkezik egy 122 ezer eurós életbiztosítással, egy 28 ezer eurós befektetési jeggyel, valamint 1690 dollárral. Utóbbiak értéke nagyjából másfél millió forinttal nőtt egy év alatt.

Ügyvédi tevékenységet természetesen továbbra sem folytat, ajándékokat pedig csak diplomáciai tevékenységével kapcsolatban kapott. Kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre, autóra 2017-ben sem tartott igényt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Lázár Jánosnak számos pótlapra volt szüksége, hogy feltüntethesse 17 szántóját, kettővel ráadásul tavaly is gyarapodott. Lázár Jánosnak ezek mellett vannak erdői, legelői, egy mocsara, valamint egy tavalyi vásárlást követően egy mádi szőlője is. Hódmezővásárhelyi háza, Mercedes típusú autója továbbra is megvan, ám tavaly vett egy használt Land Rovert is.

Lázár János továbbra is igen nagy adóssággal küzd, hiszen míg tavaly 35 millió forinttal tartozott a bankoknak, addig idén már 55 millió forinttal. Igaz a magánszemélyekkel szembeni tartozása csökkent 40 millióról 32 millióra. Bevallása szerint 1,3 milliót keres, amely időszakosan kiegészül 10 millió forint földbérleti díjjal erdőgazdálkodóként pedig egyszer kapott 3 milliót.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek továbbra is megvan a 185 négyzetméteres budapesti lakása, balatonlellei nyaralója, valamint több szakonyfalui ingatlana is. Rogán Antal tartós bérletben használ egy Audi A3-st, van két nagyértékű festménye, valamint Orbán Viktorhoz hasonlóan igen kevés, mindössze 691 ezer forintos megtakarítása. Tavaly még volt 27 millió forintnyi tartozása pénzintézetekkel szemben, ezt viszont visszafizette havi 1,1 milliós miniszteri fizetéséből, valamint abból a 25 millió forintból, amelyet találmányával keresett. Nem sikerült viszont csökkentenie magánszemélyekkel szemben fennálló tartozását, továbbra is vár tőle valaki 18,2 millió forintot.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter vagyonnyilatkozata szerint nem változott anyagi helyzete. Kósa Lajos jelentése természtesen nem tartalmazza a családtagjai vagyonát, például édesanyjáét, aki egy 132 milliós uniós támogatást elnyerő sertéstelep feles tulajdonosa lett, felesége pedig hatmillió forintért vett – az utolsó elérhető mérlegadatok szerint – százmillió feletti piaci értékű vállalatot. A miniszter tavalyi vagyonnyilatkozatához képest egyetlen látványos különbség, hogy a motorrajongó Kósa örökölt egy C650-ös típusú BMW robogót

 

Szijjártó Péter külügyminiszternek egy győri ház, három balatondericsi ingatlan, valamint a dunakeszi háza fele van a nevén. Utóbbi esetében nem törlesztett semmit sem szüleinek, továbbra is 31 millió forinttal tartozik nekik. Bevallása szerint 5,5 millió forintnyi megtakarítással rendelkezik, autója egyéb vagyona nincs.

Varga Mihály gazdasági miniszternek három budapesti és két karcagi ingatlana mellett 1,7 millió forinttal több, 6 millió forint értékben van államkötvénye. Tartozása négymillióról 3,7 millióra csökkent. Autója más vagyona nincs, miniszteri fizetése változatlanul 1,1 millió forint.

Az emberi erőforrás miniszter is sikeres évet zárt, 2017-ben ugyanis nagyjából 4 millió forinttal 10 millió forintra növelte a megtakarításait. Tartozása, autója, más nagyobb értékű vagyona nincsen, öt – budapesti és vidéki – ingatlana viszont van.

Úgy tűnik, kormányunk legszegényebb embere maga a miniszterelnök. Ha így halad, kölcsön kell kérnie a kormánytagoktól, vagy éppen barátjától Mészáros Lőrinctől. Neki ugyanis a tavalyi éve is sikeres volt, nőtt a vagyona, és ha egy kicsit nem figyel, máris nyer egy zsírosabb közbeszerzést.

Szegény Orbán család, még jó, hogy már két gyerek kirepült, saját lábakon állnak, így a papának nem kell az alig egymillió forintnyi megtakarításából rájuk is költeni.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!