A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása a gépkocsiforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában – állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.
A Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak, ezek fele készül házilag.
A szendvicsek fogyasztása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg – fejtette ki Adisa Azapagic kutató.
A szakértők közelebbről megvizsgálták a szendvicsek klímakárosító hatását és negyven különböző fajtát elemeztek. Ezek alapján a környezetre leginkább károsaknak a szalonnát, sonkát vagy disznóhúsból készült felvágottat tartalmazó és a sajtos vagy rákos szendvicsek bizonyultak.