Soros szerint közeleg a Facebook- és a Google-világ vége

A Google és a Facebook térnyerése, illetve monopolista viselkedése globális problémává vált – mondta csütörtökön Soros György a davosi fórumon. A milliárdos üzletember – aki egyébként szintén befektetett a két óriáscégbe – úgy fogalmazott, hogy ezek a vállalatok kihasználják a társadalmi környezetet, sokféle problémát okozva ezzel.

„A óriásvállalatok tulajdonosai magukat a világegyetem urainak képzelik, de valójában annak a rabszolgái, hogy saját uralmukat megőrizzék”/…/„Csak idő kérdése, hogy az amerikai informatikai monopóliumok globális dominanciája megszakadjon. Davos jó hely arra, hogy kijelentsük, napjaik meg vannak számolva. A szabályozási és az adózási ügyek fogják őket tönkretenni, és az EU versenybiztosa, Margrethe Vestager lesz a végzetük” – véli az amerikai befektető.

Álláspontja szerint ezeknek a hálózatoknak az egyik kritikus problémája, hogy képesek befolyásolni az emberek gondolkodását és viselkedését, gyakran anélkül, hogy tisztában lennének vele. „Ez messzemenő káros következményekkel jár a demokrácia működésére, különösen a választások integritására” – tette hozzá.

A közösségi média cégek megtévesztik a felhasználókat, manipulálják őket, és figyelmüket és saját kereskedelmi céljaik felé terelik. Ez nagyon káros lehet, különösen a serdülők számára. Van hasonlóság az internetes platformok és a szerencsejáték-társaságok között – mondta Soros.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!