Tömeges gázolások felelősét találták meg helyiek Kecskeméten?

Egy baleset helyszíne / képünk illusztráció // kép: 112press.hu

Ok okozat. Egy tetszőleges cselekmény befolyásolja a következményt. Emberi mivoltunkból fakad, hogy megértjük, és keressük az összefüggéseket, az ok-okozati kapcsolatokat a bennünket körülvevő események tengerében. Rációt és értelmet keresünk, gyakran ott is, ahol az nincs. Arcokat képzelünk füstfelhőkbe, bolygók felszínéről készült műholdképbe, kávézaccba. Ha valamire nincs logikus magyarázatunk, akkor pedig a fantáziánkra bízzuk a dolgot. Vagy mások fantáziájára, és ilyenkor elhisszük, hogy a Föld lapos, meg a piramisokat idegenek építették.

Azonban vannak összefüggések, ahol a válasz a szemünk előtt van, mégis hagyjuk elterelni figyelmünket, mégis hagyjuk, hogy más magyarázza meg, mit is látunk valójában.

Mielőtt rátérnénk egy látszólag egyértelmű összefüggésre, gyorsan bemutatom mi lehet látszólagos összefüggés csupán.

A National Geographic online oldalán található egy, az interneten régóta keveredő grafikon, ami azt mutatja be, hogy statisztikákkal kimutatható összefüggés van Nicholas Cage, az ismert amerikai színész filmjeinek megjelenése, és a vízbefulladásos halálesetek között. Az ábra látszólag feketén fehéren bizonyítja azt, hogy amikor megjelenik Cage akkor sokan megfulladnak.

chart copy
kép: Internet (Feketével: Nicholas Cage, pirossal: vízbefulladás esetek)

Látszólag egyértelmű, hogy Nick Cage tehet arról a sok halálesetről, ezért a megoldás is pofon egyszerűnek tűnhet, soha többé nem jelenhet meg a vásznon a színész, és akkor soha többé nem fullad meg senki. De nem!

Ez a hamis korreláció. Két egymástól független esemény egy diagramon való szerepeltetése félrevezető ilyen esetekben. Azért, mert két adatot elénk tesznek, máris összefüggéseket keresünk benne. De meg kell értenünk, hogy vannak esetek, amikor ezt nem kell megtenni, mert csak félrevezetjük magunkat. Gondoljunk csak bele: mégis mi a fészkes franc köze lenne egy színésznek tömeges vízbefulladásos esetekhez? Higgyék el, nincs logikai kapcsolat, csak két esemény grafikusan egymásra van helyezve. Aki most azon gondolkodik, hogy a háttérhatalom küldte Cage urat, hogy vízbe fúljon az emberiség, az kérem ne olvassa tovább.

Az ittmaradtaknak

Örül a szívem, hogy még velünk tart. Folytassuk.

Már bizonyára felbukkant a tudatalattijában az igény arra, hogy végre összefüggéseket is lásson. Felkeltettük az érdeklődését, látott már grafikont, olvasta, hogy mi az a hamis korreláció. De akkor most lássunk egy olyat, amiben lehet összefüggést találni.

Egymilliárd forintért cserélte le a közterületi világítást Kecskeméten az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. Pályázati pénz, közbeszerzés, senki nem kérdezősködik, sima ügy.

A lakók szerint azonban rosszabbak lettek fényviszonyok a csere óta. Ez mérhető, ki kell küldeni egy szakembert, aki bizonyíthatja a lakosok álláspontját. A fideszes városvezetés is tudja ezt, ezért már több mint egy éve nem mérette meg, hogy elég erős-e a LEDes közvilágítás. Sőt. Az Elios több száz oldalas nyertes ajánlatának túlnyomó részét titkosították is.

A HírTV beszámolója szerint a helyiek úgy vélik, hogy amióta a miniszterelnök vejének cége kicserélte a fénytesteket, azóta veszélyesebb gyalogosan és kerékpárral közlekedni a város egyik legforgalmasabb átkelőhelyén. Hiába korszerű a berendezés, homály az egész.

„Indulásnál húsz-huszonegy lux, ahogy megyünk befelé, egyre csökken, a közepén pedig tizenkettő” – magyarázta a fényerősséggel kapcsolatban Király József MSZP-s önkormányzati képviselő. Megmérte. Szarabb lett.

És lássunk egy összefüggést.

A 168óra írta, hogy: „Kecskeméten tavaly novemberben és decemberben legalább tíz gyalogosgázolás történt. A helyiek több esetben is a gyenge közvilágítást okolták.”

Ha kicserélik (korszerűsítik) a fénytesteket, de szubjektív beszámolók szerint azok fénye gyenge, és ezzel egy időben megugrik a gyalogosgázolások száma, és a hatalom próbálja az egészet eltussolni azzal, hogy nem küld hivatalos szakembert bemérni a fényerősséget, akkor bizony bárki bármit mondhat – de ez egy logikus összefüggés.

A helyiek szerint valószínűleg azért ugrott meg a gázolásos esetek száma, mert nem látni a sötétben. Ami különösen a téli időszakban veszélyes, amikor délután öt órai csúcsidőszakban már koromsötét van.

Vajon a cég, aki a korszerűsítést elvégezte, okolható-e a sok halálesetért?

Az ókori Mezopotámiában például kivégezték azt az építőmestert, akinek a háza ráomlott lakóira. Csak úgy mondom.

Még szerencse, hogy ilyen modern korban élünk.

Kapcsolódó cikkünk:

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!