Világrekord adót kénytelen fizetni az Apple

Az Apple 38 milliárd dollár adót fizet be az amerikai költségvetésbe, hogy hazahozhassa külföldi pénzeit. Ilyen tételű adót még nem fizettek a világon – igaz, a cég így több, mint 250 milliárdját legalizálhatja, kedvezményes adókulccsal.

A lépés mögött a Trump-kormány adóreformja rejlik, amely lehetővé teszi, hogy amerikai cégek külföldi pénzeiket 8-15 százalékos adókulccsal hazahozzák – a korábbi, 35 százalékos adókulcs helyett.

Különösen a high-tech cégek tartották pénzüket külföldön, hogy elkerüljék a magas hazai adókat – a Google például 60 milliárd dollárt. Az élen mindenesetre a Apple állt, amely különböző adóparadicsomok között mozgatta a pénzt.

Az óriásvállalat most azt is bejelentette, hogy a korábban ígért 1 mrd. dollár helyett öt milliárdot fizet be az alapba, amelyből újító technológiákat alkalmazó hazai cégeket finanszíroznak. Eddig 200 milliót kapott a Corning üvegipari vállalat, amely az Apple beszállítói közé tartozik.

Az Apple egyébként azt ígéri, hogy – 30 mrd. dolláros beruházással – a következő öt évben 20.000 új munkahelyet teremt az országban.

(Forrás: FAZ)

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!