Kirúgás, tiltás, „egyebek” – Rettegnek a Fideszben a diáktüntetéstől

A Független Diákparlament aktivistái, tagjai kép// Facebook

A tegnapi RTL Híradóban mondta el Gyetvai Viktor a független diákparlament elnöke, – a mai diáktüntetés egyik szervezője – hogy a mai fővárosi tüntetésre érkező diákok közül többeket megfenyegettek saját iskolájukban.

Intővel, sőt kirúgással fenyegetik tanárok, intézményvezetők azokat a diákokat, akik ma ki mernek menni a délutáni diáktüntetésre – erről számoltak be a tüntetést szervező fiatalok.

Azt mondták, hogy több diáktársuktól is érkezett hozzájuk olyan információ, ami szerint retorzióra számíthat az, aki ma 16 órakor a Kossuth téren tüntet. Az egyik ilyen retorziókat kilátásba helyező túlbuzgó intézmény egy zalaegerszegi gimnázium volt. Ezúton tolmácsoljuk nekik Rákosi Mátyás elvtársi gratulációját.

Rettegnek a diákoktól

Ugyancsak ma rendezik az Educatio oktatási expo-t, ahol a diákok a felsőoktatási lehetőségeikről kaphatnak felvilágosítást – de félő, hogy a diákok a rendezvény után átmennek tüntetni a Parlament elé. Legalábbis az ettől való félelem és rettegés vezérelhette azon oktatási intézmények vezetőit, akik nem engedték el a diákokat még erre a kiállításra sem.

A „Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért #január19-én!” esemény Facebook-on közzétett leírása szerint a mai tüntetés az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt került megrendezésre. Ebből idézünk:

„Január 19-én (pénteken) délelőtt ne menj suliba, délután 4-kor pedig közösen tüntetünk a Parlament előtt az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt!

Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! Vonuljunk együtt a Parlament elé, hogy egy demonstráció keretében jelezzük: a magyar diákság egy nagy közösség, akik tesznek egy jobb oktatásért, akik kiállnak egy mindenki számára élhető jövőért!

A rendezvény diákok szervezésében valósul meg, de a demonstráción korosztálytól függetlenül számítunk mindenki csatlakozására, aki egyetért az ügyünkkel. Itt már nem csak rólunk van szó, az egész ország sorsa a tét!

Gyülekező: január 19-én, pénteken 16 órakor a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán”

A délutáni tüntetés kapcsán a TASZ kiadott egy útmutatót a diákoknak, a szülőknek és a tanároknak – amit a tüntetésre menet érdemes átfutni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!