„Ha nem a Fideszre szavazol, nem kapsz tűzifát” – döbbenetes videó kering a neten

Mielőtt eljutunk a témánkig, egy pillanatra álljunk meg és gondolkodjunk el azon, hogy mit is fogunk most látni. A következő videó minden egyes perce, minden egyes mozzanata – a riportalanytól, a házak faláig – a hatalom és az ember relációját mutatja be a ma Magyarországán. A helyszín lehet tök mindegy, de most épp Hajdú-Biharban járunk.

Olyan mértékben szálltak már el maguktól a fideszes főfa.. fejek, hogy az már több mint bicskanyitogató. Magyarország legleszakadtabb régiójában nap mint nap tiporják sárba az emberek önbecsülését, a jogot és a törvényt. Középkori földesurakat megszégyenítő tempóban szorítanak az elöregedő, elnéptelenedő falvak magára hagyott szegényeinek nadrágszíján, elveszik mindenüket, kizsigerelik őket, sok esetben ingyen dolgoztatják őket. Csoda, hogy olyanról még nem hallottunk, hogy már az első éjszaka jogával is éljenek. Magyarország zsákutcája, ez a Kelet-Magyarország nevű hely sötét titkokat rejt, és elképesztő emberi nyomorról, a hatalmasok által kiszolgáltatott tehetetlen sorsokról mesél.

A Fidesz csúcsra járatta a feudalizmust ezen a vidéken. A minden és mindenki felett álló „jobboldali” nagyurak tudatosan éheztetik ki a népet, így élet s halál urai lehetnek egy zsák krumplival, vagy egy rőf kolbásszal. Ha egy kicsit tudatosabb a falu – és pár kiló krumplival már nem érnek sikert – akkor valamelyik helyi uradalmi viszonyokon szocializálódó kormánytag (mert nem véletlenül származik innen annyi jólelkű fiatal demokrata – Tállai, Tasó, Seszták, stb.) megránt egy kormányzati zsineget, és már nem épül meg a bekötő út, már nem lesz leaszfaltozva a buszmegálló, az iskola bezár, a sárga busz utoljára kettőkor megy el, lehet megdögleni.

És itt teszem hozzá, hogy hagyjuk már azt a dumát, hogy ez is lop meg az is lop. Aki ilyet mond, annak javaslom ne zárja az ajtót, legalább nem kell feltörni.Módszeresen kiürített otthonába hazatérve pedig sztoikusan tegye le hátsóját egy megmaradt bútordarabra és törődjön bele a mottóba, melyet oly sokszor ismételgetett. „Ez is lop, az is lop”.

A Fidesz-féle feudalizmus

„A Fidesz által vezetett önkormányzatoknál már szinte gyakorlat, hogy nem szociális alapon, hanem párthovatartozás szerint osztják a tűzifát.” – mondta el a videót készítő Káposznyák István a Magyar Szolidaritás Mozgalom tagja. Neve onnan lehet ismerős, hogy ő borította a Florida-gate néven elhíresült ügyet, amikor a debreceni fideszes városvezetők krémje energiakonferencia címszó alatt süttette a hasát a távoli Floridában még 2013-ban. Konferencia nyomokban sem volt felfedezhető, csak a habzsi-dőzsi. Ráadásul a kiművelt delegáció-tagok saját magukat buktatták le a Facebookos posztolásaikkal.

Káposznyák nem állt le, most újabb – ezúttal nagyságrendekkel gusztustalanabb fideszes visszaélésre derített fényt. A leghidegebb időszak jellemzően a január, ilyenkor az önkormányzatok egy része tűzifát oszt a rászorulók közt. Nyírábrány vezetése azonban máshogy tesz.

„Többségében olyan emberek kapnak fát, akik nincsenek rászorulva, csak épp fideszesek.” – derül ki a videóból.

„Több köbméternyi fát osztogat a fideszes Tóth Csaba, (a helyi önkormányzat szociális és gyermekvédelmi ügyintéző).” – mondja a videón szereplő egyik helyi lakos. A szociális tűzifaosztás azonban kevesek kiváltsága, ugyanis nem elég, ha valaki szegény, a jogosultság egy más típusú előfeltételhez is kötve van:

„Tőlem azt kérdezte Tóth Csaba, hogy milyen pártra fogok szavazni? Mondtam neki, hogy az MSZP-re. Akkor jó, ha nem Fidesz, akkor nem kapok fát – idézte az asszony Tóth Csabával folytatott párbeszédét.

Málenkij robot Fidesz módra

A nő elmondta, hogy Tóth a település polgármesterével, Nyíri Bélával együtt oszt tűzifát, aki elmondása szerint ki is használta őt.

Eszerint ugyanis Nyíri legalább egy alkalommal elhívta az asszonyt, feltehetően saját gyümölcsösébe, hogy ott meggyet szedjen, de hiába dolgoztatta őt késő estig, fizetést nem adott cserébe.

Az elhangzottakat a videón szereplő másik helyi nő is megerősítette. Mindkettejük elmondása alapján, aki nem vállalja, hogy fideszes, annak semmi se terem, befoghatja a száját, a helyi vezetők lesajnálják.

Le a kalappal, hogy mindezek után, ezek az emberek bátran bele merik mondani ennek a Tóth nevűnek a képes felébe, hogy nem szavaznak a Fideszre, és véleményüket a kamerák előtt arccal együtt is vállalják. Példamutató, tessék ezt eltanulni! Az ország legelesettebb felében kurázsiból nincs hiány.

És mindezek után a riporter kérdésére, hogy Nyírábrányban megéri-e fideszesnek lenni, rezzenéstelen arccal vágják rá az asszonyok, hogy nem.

Egy férfi is beszámolt arról, hogy ételre és gyógyszerre kért valamilyen támogatást a hivataltól, de onnan elhajtották, mondván; nem él olyan körülmények között, hogy a támogatás indokolt lett volna. Persze ennek lehet ahhoz némi köze, hogy ugyanez a férfi feljelentette őket szavazatvásárlás, választási csalás bűntette miatt.

„osztogatták a kétezer forintokat, én feljelentettem őket”

Tette mindezt a debreceni rendőrségen, ahol még majdnem őt vitték el – és ezek után „engem ugattak le” – mondta. A szavazatvásárlás kapcsán a korábbi polgármester, jelenleg államtitkári székben ülő Tasó László is szóba kerül, a férfi szerint ugyanis „neki is ezek segítettek pozícióba jutni.”

A férfinak ezek a valakik akkor ajánlottak egy 10-est, de elhajtotta őket, pedig akár el is fogadhatta volna, mert ott minden fillér számít. Tessék emberek! Tessék ezt eltanulni! A politikai nézetéhez, meggyőződéséhez a végletekig ragaszkodó ember tanít egy kis demokráciát a foteljában fanyalgó boldogtalanoknak. Az isten háta mögött, ahol senki nem figyel rájuk, ott is szembemennek a földesurakkal.

Egyetlen egy valamit azért kezdjünk végre érezni. Gyújtsa be mindenki magának az elszántság lángját ott legbelül. Ezek csak addig maradnak, amíg MI hagyjuk nekik. És ez bár nem látszik rajtuk, de ez jusson eszünkbe mindig, amikor látjuk, hogy valamelyik izzadva magyarázkodik, vagy cinikusan belevigyorog a kamerába. Amíg mi hagyjuk nekik.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!