Innen is lehetett hallani, mekkorát csattant Orbán arcán a pofon, amikor megtudta, mit tettek a bírók

Amikor bíróságokról esik szó, mindig csak a helyi ügyekről, egy-egy bíró személyéről szólnak a hírek, maximum Handó Tünde neve hangzik még el. Kevesen tudják, hogy a bíróságok munkáját az Országos Bírói Hivatal irányítja, segíti, ennek a vezetője Handó Tünde, akinek kérdéses jogszerűségű munkájáról már többször is írtunk. Általában róla szólnak a hírek, ha botrány van.

A háttérben azonban működik az Országos Bírói Tanács, amibe a bírák maguk közül választanak 15 nagy tekintéllyel bíró személyt. Ők kvázi a legfelsőbb vezetői szerve a bíróságoknak, hiszen egyetértési joguk van a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál, felügyelik az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Bizony, bizony, a sokszor politikai befolyásolással vádolt Szájerné Handó Tündét.

Így nem mindegy ennek a testületnek az összetétele. Handó Tünde próbálta is ezt befolyásolni nemtelen eszközökkel, de a próbálkozásai kudarcot vallottak. A tegnapi szavazáson egy igen kritikus, önálló véleménnyel rendelkező testület került megválasztásra, akikben meg van a lehetőség, hogy Handó igazi főnökévé váljanak, a számára biztosított jogosítványokkal.

Már érett a helyzet, az utóbbi időszakban egyre több bíró vállalta fel véleményét nyilvánosan, voltak akik perre is mentek az igazukért. Többek szerint robbanás közeli állapotot okozott Handó irányítási gyakorlata. „Forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak” – így értékelték a HVG forrásai a tegnapi választás eredményét.

Bár az ügyészség felépítése teljesen más, azt azonban ez az ügy megmutatta, hogy meg lehet rendíteni a rendszert alulról jövő, erőteljes kiállásokkal. Polt Péter sem lesz örökké a helyén.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!