Még mindig nincs felelőse a 81 magyar halálának

Már 81 ember fagyott halálra idén télen. Hihetetlen, hogy még mindig fagynak meg emberek. Hihetetlen, hogy még mindig nem jut mindenkinek egy fűtött szoba. 2018-at írunk, és a világ legfejlettebb integrációjának tagjaiként még mindig nem értük el, hogy ilyen, ebben az országban, soha többé ne történhessen meg.

A 81 ember halála elkerülhető lett volna, ha mondjuk nem a Fidesz agyából kipattant Soros-tervre szórják a milliárdokat, hanem mondjuk arra, hogy legyen mindenkinek fedél a feje felett, vagy némi tűzifája, esetleg egy meleg dunyha. Pár százezerből kijöhetne. Ráadásul nem a hajléktalanok közül halnak meg legtöbben a hideg miatt, náluk is többen vannak, akik azért hűlnek ki, mert a saját lakásukban nem tudják kifizetni a fűtést.

De ki a felelős? Bármennyire is fáj, ez nem csak a politikusok hibája. Hiszen mi magunk hagyjuk, hogy figyelmünket egy agg milliárdosra tereljék, a valódi problémák helyett. Hagyjuk, hogy kilopják a szemünket. Hagyjuk, hogy megundorodjunk egymástól. Amíg csak egy ember is meghal azért, mert kihűl az utcán, vagy a saját lakásában, addig bizony, mi vagyunk a hibásak. Mert azokat döntéshozóinkat, akik cselekedhetnének a hatalom szintjén, azokat mi magunk juttattuk „fel”.

Évente átlagosan 200-250 ember hal meg kihűlés miatt Magyarországon, az idei tél eddig 81 áldozatot szedett – írta a Népszava. Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága telente országos szinten a 80 százalékot is meghaladja, de egyes régiókban telt házas éjszakák is előfordulnak.

A legtöbben azonban a tévhittel ellentétben nem az utcán hűlnek ki, hanem fűtetlen lakásokban. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket „energiaszegénység” sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat – írta a lap.

Mindeközben: Aranylábú focistáinkat nem érheti baj, hiszen fűtött stadionokban játszhatnak.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!