Keményen nekiment Mesterházy a román miniszterelnöknek!

Nyílt levél Mihai Tudose román kormányfőnek

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültem a magyar autonómiatörekvésekkel és a székely szimbólumokkal kapcsolatos nyilatkozatáról. Meggyőződésem szerint ezek elfogadhatatlanok és megbocsáthatatlanok, európai uniós tagállamban egy felelős állami vezető nem reagálhat így őshonos kisebbségek törvényes törekvéseire. A nyilatkozatok összeegyeztethetetlenek mind az európai, mind pedig azon Szocialista Internacionálé által vallott értékekkel, amelynek a román Szociáldemokrata Párt is tagja. Ezekkel nyilatkozatokkal szemben a magyar és az európai politikai élet minden szereplője, pártállástól függetlenül fel kell lépjen. Felhívom szíves figyelmét, hogy az autonómiaformák nem kérdőjelezik meg egyetlen ország területi egységét sem, ellenben kiszélesítik a hatalom demokratikus gyakorlását, erősítik a jogállam működését, valamint az ország, a társadalom belső etnikai, nemzetiségi békéjét. Az autonómia különböző formái mindenkor a többség és a nemzeti kisebbség megegyezésén, demokratikus hatalommegosztásán alapulnak. Ennek alapja az EU-ban is alapelvként kezelt önkormányzatiság és szubszidiaritás eszméje, érvényesülésének kerete pedig a működő, demokratikus jogállam intézményrendszere. Egy eszköz, amellyel a kisebbség szülőföldjén megalapozhatja gazdasági és kulturális fejlődését, megteremtheti megmaradásának anyagi, politikai és jogi feltételeit és garanciáit. Felszólítom, hogy a romániai magyarságot és annak képviselőit létében fenyegető nyilatkozatát azonnal vonja vissza és kérjen bocsánatot.

Budapest, 2018. január 12.

Mesterházy Attila a Szocialista Internacionálé alelnöke

 

Eközben a szocialisták elnöke is kiadott honlapjukon egy nyilatkozatot:

molnár gyula székely zászló

Nincs helye az európai közéletben annak, aki kisebbségek fellógatásáról beszél!

Magyarország és Románia is ugyanannak a közösségnek, az Európai Uniónak a tagja, amely többek között azért jött létre, hogy a Mihai Tudose gondolataihoz hasonlók ne nyerhessenek ismét teret Európában.
Mihai Tudose hátat fordított a közös értékeinknek és szavai minden magyart, minden európait megsértettek.
Felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül. Mihai Tudose-nak nincs helye többé az európai közéletben.

Molnár Gyula,
az MSZP elnöke

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!