Meghalt Fidel Castro

Életének kilencvenedik évében elhunyt Fidel Castro, a kubai forradalom “atyja”. A halálhírt fivére, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését bátyjától.

Fidel Castro Havannába halt meg, helyi idő szerint november 26-án péntek éjszaka. “A kubai forradalom főparancsnoka éjszaka 22.29 órakor halt meg” – jelentette be Raúl Castro a National állami tévében.  Azt mondta, hogy bátyja akaratának megfelelően helyi idő szerint szombat reggel elhamvasztják. A temetés időpontja egyelőre nem ismert.

A kubai kommunista politikus, 1965–2008 között az ország diktátora volt. Egyszemélyben töltötte be az elnöki és miniszterelnöki posztot és ő volt a kubai hadsereg parancsnoka, valamint egy ideig a Kubai Kommunista Párt vezetője is.

Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től 1976-ig az ország miniszterelnöke volt, amikor is az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett.

1965-ben ő lett a Kubai Kommunista Párt első főtitkára, és az ő vezetésével vált az ország egypárti szocialista köztársasággá.

Castro valós vagy vélt ellenfeleivel keményen bánt el: több tízezerre teszik a megkínzott vagy kivégzett ellenzékiek és ellenállók számát, újabb tízezrek lélekvesztőn Floridába menekülve vesztették életüket.

2008-ban lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról, 2011-ben pedig megvált első titkári posztjától is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!