A Fidesz botrányos dologra készül: kiszivárgott, mit akarnak művelni a világörökség jegyében

kép // nol.hu

Nyolc világörökségi vagy természetvédelmi terület magántulajdonú ingatlanállománya is szerepel a kormány tavalyi rendelete alapján meghatározott területen – ezekre az ingatlanokra a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztethet be. 

A kormányrendelet a “világörökségi védelem jegyében” szabályozza egyes ingatlanok eladását.

Az elővásárlási jog a gyakorlatban annyit jelent, hogy a meghatározott területen lévő ingatlan tulajdonosa annak eladásakor az ingatlant köteles az államnak ugyanolyan feltételekkel felajánlani, mint egy másik vevőnek. Az állam ezután eldöntheti, hogy él-e elővásárlási jogával.

Az Átlátszó.hu az elővásárlási joggal kapcsolatban Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát idézve megjegyezte: „a rendelet hatálya alól kivételt képeznek a lakóházak, a termőföldek és az erdőgazdasági területek.”

Csepreghy szerint a rendeletre azért volt szükség, mert „a világörökség megőrzése közérdek, ezért a világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének a legkisebb kockázatot kell jelentenie a közfeladat ellátása szempontjából.”

Az ellenzéki oldalon kiverte a biztosítékot a rendelet: az MSZP-s Józsa István szerint bár a kezdeményezés jó ötlet lenne, ha az valóban szolgálná a világörökségeink védelmét, azonban a Fidesz „sajátos hasznosítási keretek között (…) a csókosok irányába történő átcsoportosítást is lehetővé tenné”.

Mindannyian ismerjük, mit jelent a valóságban az, amikor a kormány „megvéd” valamit. Láttuk már ilyet a magánnyugdíj-vagyonnál.

Az Átlátszó.hu oldalán az összesen 80 ezer ingatlanból álló terület egy interaktív térkép segítségével bejárható, az ingatlanok listája pedig itt érhető el.

A térképet böngészve szemfüles olvasóink olyan ingatlanokat is találhatnak, melyek a világörökségi területtől messzebb találhatók, ilyen például A Bp. XI. ker. 23813/1. helyrajzi sz. ingatlan, mely természetben a Galambóc utca Nándorfejérvári utca kereszteződésében, a legközelebbi Világörökségi területtől (Gellért tér) több mint 2 kilométerre található.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!