Mese egy csaló fideszesről, akit nem büntettek meg… Ja, várjunk csak! Ez mégsem mese

Egyszer volt hol nem volt, élt Magyarországon egy ember, aki Salgótarján fideszes alpolgármestere volt és Fenyvesi Gábornak hívták.

Láss csodát, egy szép napon a fideszes ellen büntetőeljárást indítottak, amiért doktori címet használt, noha felsőfokú végzettsége sem volt. Fenyvesi uraság államilag nem elismert egyetemen diplomázott, ezért eleve nem lehetett doktori címe. A politikus ügyében még 2007-ben rendelték el a nyomozást rendelt el nyomozást.

Főhősünk, Gábor 1999-ben végzett a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén, és 2001-től használta közszereplőként doktori címét, noha az intézmény nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására. Így derült ki az alpolgármesterről, hogy a politikusin kívül más mesterségben, meghozzá csalásban is jeleskedik. Bár a kettő manapság már ugyanazt jelenti.

Mivel ez a történet sajnos nem egy igazságos Magyarországon játszódott, hanem Orbánék országában, ezért sajnos a lebukás után elmaradt a felelősségre vonás. Ugyanis a Salgótarjáni Városi Bíróság tárgyalás nélkül szüntette meg a Fenyvesi ellen öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és négy rendbeli magánokirat-hamisítás miatt folyamatban lévő büntetőeljárást. Bár a vádirat szerint az alpolgármester névviseléssel összefüggésben követett el okirat-hamisítást, a bíróság szerint azonban a doktori cím nem része a névnek. Azzal indokolták eme meglepő (vagy mégsem?) fordulatot, hogy a bíróság csakis a vád tárgyává tett magatartások értékelését végezte el, és kizárólag büntetőjogi szempontból. A jelentős közérdeklődést kiváltó eset előzményeivel, politológiai, erkölcsi megítélésével, tanulságaival nem foglalkozott.

A bíróság ezen kívül még arra is hivatkozott, hogy a jogszabályok szerint a név családi és utónévből áll, a doktori cím nem része a személyazonosító adatnak, ezért sem használata, sem mellőzése nem befolyásolja a személyazonosítást. Megállapította, hogy mindazok a közokiratok, amelyekbe Fenyvesi Gábor aktív vagy passzív közreműködésével doktori címet jegyeztek be, nem minősíthetők hamis, hamisított vagy más nevére szóló okiratnak, továbbá, hogy a vitatott bejegyzés nem vonatkozik semmilyen jog vagy kötelezettség létezésére, megváltoztatására, megszűnésére sem, „így büntető tényállási elem hiányában” nem tekinti bűncselekményeknek a vádiratban szereplő cselekményeket.

De Fenyvesi legalább töröltette a doktori címet a papírjairól…milyen kedves tőle, hogy legalább ennyi megbánást hajlandó volt mutatni.

Mindenesetre ha jobban belegondolunk a sztoriba, felfedezhetünk egy tök jó dolgot. Ezek szerint bárki nyugodt szívvel hazudhat és hamisíthat magának egy jó kis doktori címet, mert nem számít bűncselekménynek. Akkor mégis csak van egy kis Happy End…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!