Horror a diktatúrában: Ellenzékiek gyerekeit rabolták el kormányhű „janicsárnak”

Az argentin katonai diktatúra által elrabolt, és a rendszerhez hű családoknak adott újabb gyereket, egy ma már 40 éves nőt azonosított az erre szakosodott Las Abuelas de la Plaza de Mayo nevű civil szervezet.

A csoport csütörtöki közlése szerint a nő a 127. szüleitől elszakított ember, akit megtaláltak.

A 40 éves hölgyet az 1976 és 1983 között működő junta szakította el szüleitől, Maria del Carmen Moyanótól és Carlos Simon Pobletétől, a Montoneros gerillacsoport két tagjától. A szülőket 1977-ben tűntették el az akkori hatóságok Cordoba városában. Az édesanya hét vagy nyolc hónapos terhes volt.

A megkerült “gyermeket” a Buenos Airestől mintegy 1000 kilométerre fekvő Mendozában helyezték el egy kormányhű családnál. Esla Poblete, a hölgy nagynénje közölte: elég időt adnak unokahúgának, hogy feldolgozza a hírt, de biológiai családja tárt karokkal és nyitott szívvel várja.

Becslések szerint mintegy 500 gyermeket választottak el erővel elrabolt és meggyilkolt anyjuktól, hogy aztán a rendszerhez hű családoknak, sokszor gyermektelen házaspároknak adják őket. A katonai junta mintegy 30 ezer “rendszerellenes” emberrel végzett, sokak sorsáról mindmáig semmit sem tudni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!