Almás crumble, magyarosabb nevén morzsatorta, gyorsan elkészíthető, könnyed finomság.
Bodrogi Réka a Le Grand Voyage – A Nagy Utazás blog szerzője és a recept megálmodója csak annyit mondott a receptről, hogy:
„De ez igen finom…!”
Így jobb, ha nem csak Rékának hiszünk, hanem ki is próbáljuk ezt a receptet, mutatjuk, hogy készül:
Hozzávalók:
-tetszőleges mennyiségű aprított mogyoró (rendkívül gyorsan elfogy úgyhogy minél nagyobb adagot akarunk annál többre van szükség. Én kb 500 g aprított mogyorót tettem bele)
-zabpehely (3-400 g)
-kókuszolaj (annyi szükséges bele amíg jól formázható masszát kapunk)
-eritrit
-Himalaya só
-650-700 g erdei gyümölcs keverék (+lehet alma is értelemszerűen akkor kevesebb az erdei gyümölcs)
-útifű maghéj (5-7 ek a gyümölcsös réteghez)
Elkészítés:
Az aprított mogyorót (én eleve így vásároltam de aki nem tud így venni robotgéppel turmixolja össze, de ne legyen túl apró) összekeverjük a zabpehellyel egy kevés eritrittel (kb 2 ek) sóval és a kókuszolajjal.
Nem fontos megolvasztani elegendő ha bele nyomkodjuk a mogyorós masszába. Kézzel szépen össze dolgozzuk a hozzávalókat. Én picit sósabbra készítettem a tésztát, de kinek hogy szimpatikus. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a massza felét. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Elkészítjük a tölteléket. Egy nagy lábasba öntjük az erdei gyümölcsöket majd egy pici vizet teszünk rá. Ha almát is adunk hozzá bele tesszük apróra vágva, ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük.
Fedő alatt főzzük a lekvárt. Amikor kiolvadt, kellően megpárolódott, bele tesszük az útifű maghéjat és az eritritet, ízlés szerint édesítjük. Botmixerrel turmixoljuk a masszát. Rákenjük a mogyorós rétegre úgy hogy nagyjából egy magasak legyenek majd mehet rá a következő réteg mogyorós massza. 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Szépen szeleteljük és esetleg por eritrittel megszórjuk.