Diétás túrógombóc

 

Jó édességnek, reggelinek, vacsorának. Különlegessége, hogy a hagyományos ízeit megtartva, elkészíthető diétás változatban. A Le Grand Voyage –  A Nagy Utazás bloogere elmondja:

  • 3 tojás (fehérjét külön kell felverni)
  • 10-15 dkg zabkorpa
  • 2-3 ek zabpehelyliszt, 1ek útifű maghéj
  • 8 dkg nyírfacukor vagy más édesítő ízlés szerint
  • 500 g zsírszegény túró
  • pici vanília aroma
  • 2-3 ek natúr joghurt/görög joghurt/tejföl
  • citrom reszelt héja (elhagyható)


Elkészítés:

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük. Összedolgozzuk a sárgáját a túrógombóc többi hozzávalójával. Kb. fél óráig állni hagyjuk. A fehérje habot óvatosan a masszába simítjuk, elkeverjük. A vizet felforraljuk, picit sózzuk. Gombócokat formázunk a masszából. (segít ha egy tálba vizet készítünk be, egy másikba pedig zabkorpát, ha nagyon ragadna, könnyebben lehet őket formázni.

Addig főzzük a gombócokat míg fel nem jönnek a víz tetejére. Utána majd egy picit még várunk (2-3 perc), hogy biztosan keményebbek legyenek, megfőjön a tojásfehérje. Leszűrjük, majd beleforgatjuk a prézlibe. A gombócokat pirított zabkorpa és gluténmentes morzsa keverékébe forgattam (gluténmentes morzsát bio boltban vásároltam, de lehet házilag is készíteni, emellett kókuszreszelékkel is finom, úgy is próbáltam már.

Tálaláshoz esetleg puding, joghurtkrém, tejföl, lekvár és biztos a siker. Én általában teszek a gombócok közepébe valami „meglepetést” : aszalt gyümölcsöt, banánt, almát esetleg cukormentes csokoládét.

Nagyon finom szerintem, bár egy kicsit pepecselős a gombócok formázása. A végeredmény viszont engem kárpótol.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!